Slovenija je Avstraliji že poslala prošnjo in ustrezno dokumentacijo za izročitev Jože Šmita, so potrdili na ministrstvu za pravosodje. Pristojni avstralski organi te dokumente trenutno preučujejo, na ministrstvu pa informacij o kakršni koli odločitvi še niso prejeli. Šmit na izročitev, s katero po navedbah lokalnega sodišča v Sydneyju soglaša, čaka v priporu, kar so nam potrdili na avstralski upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Zaradi varovanja osebnih podatkov niso razkrili, v katerem zaporu je, je pa nastanjen v zvezni državi Novi Južni Wales.

Joža Šmit, Joza Smit oziroma Joseph Smith se je 9. februarja letos zgolj nekaj tednov zatem, ko je avstralska zvezna policija (AFP) obnovila poziv javnosti o morebitnih informacijah o njem, sam zglasil na centralni policijski postaji v Sydneyju in se predal, navajajo pri AFP. Še isti dan se je zglasil na okrožnem sodišču v Parramatti v Sydneyju, kjer ni zaprosil na varščino, po navedbah avstralskega časnika Herald Sun pa je med postopkom molčal.

Eno kaznivo dejanje že zastaralo

Prijetje oziroma predajo je najverjetneje spodbudila vztrajnost avstralske policije s pozivi javnosti, nazadnje januarja letos, ko je ob črno-beli, približno dve desetletji stari fotografiji Šmita objavila še fotorobota, kako naj bi bil videti 58-letnik danes. Nekaj informacij o tem, kje naj bi se gibal, je avstralska policija imela že od prej – določen čas naj bi živel in delal kot rudar v Queenslandu ali Novem Južnem Walesu, ukvarjal naj bi se tudi s turizmom in gradbeništvom, v Avstraliji pa je živel že od leta 2000, torej vsaj leto dni, preden ga je Slovenija začela iskati z mednarodno tiralico. Po poteku turističnega vizuma je tam živel nezakonito. Avstralska zvezna policija je julija 2017 izdala zahtevo za njegovo aretacijo, in sicer zaradi izročitve Sloveniji. Po zadnjih podatkih, ki so jih imeli policisti, je Šmit več let živel v enem od predmestij Melbourna, kjer naj bi si po poročanju časnika Herald Sun vroče dni krajšal z igrami na srečo v igralnicah. Očitno pa je, ko je zaznal vohljanje policistov po njegovi soseščini, pobegnil v Sydney, a se na koncu vendarle predal.

Šmita slovenska policija zaradi suma spolne zlorabe otrok in razpečevanja otroške pornografije išče vse od novembra 2001. Joža, ki prihaja iz Vrbe na Gorenjskem, nazadnje pa naj bi pri nas živel v Kranju, se je slovenski roki pravice tako izmikal nekaj več kot 17 let. Tako dolgo, da je eno kaznivo dejanje, zloraba mladoletne osebe, mlajše od 14 let, že zastaralo. Isto osebo je zlorabljal še naprej, za to kaznivo dejanje pa pregon zastara septembra prihodnje leto.

Na ministrstvu za pravosodje konkretnega postopka izročitve ne morejo komentirati, so pa sporočili, da je sodelovanje z avstralskimi pravosodnimi organi v kazenskih zadevah – vključno z izročitvami – dobro. Načeloma postopki potekajo hitreje, če osumljeni soglaša z izročitvijo, kar so nam za primer Šmita potrdili avstralski organi pregona, po drugi strani pa se postopki z državami, kjer imajo drugačen pravni red od našega (kot je anglosaksonski v Avstraliji), zaradi tega lahko zavlečejo.

V tujini iščejo še osem osumljencev

Šmitove fotografije in tiralice kljub njegovi predaji še niso umaknili s seznama najbolj iskanih kriminalcev Interpola. Rdeča tiralica, s katero države iščejo posameznike zaradi suma storitve hujših kaznivih dejanj, je trenutno razpisana za 6875 osebami. Od tega je na seznamu mednarodne organizacije kriminalistične policije poleg Šmita še osem Slovencev, ki so pred roko pravice pobegnili v tujino: 42-letni Danijel Borojević (oboroženi rop), 60-letni Bojan Pungaršek (zlorabe položaja ali pravic), 48-letni Faredim Lokmani (trgovina z ljudmi), 29-letni Shqipron Hoxhaj (preprodaja droge), 62-letni Jože Pirh (poskus uboja), 58-letni Nevenko Božičić (ponarejanje denarja), 38-letni Neven Stanič (preprodaja droge) in 33-letni Darjan Ješovnik (tihotapljenje in preprodaja droge). Za zadnjega je razpisana celo denarna nagrada, hrvaška policija namreč za informacije, ki bi pripeljale do njegovega prijetja, ponuja 5000 evrov.