Čeprav je mestno središče že več kot desetletje zaprto za avtomobile in je namenjeno le pešcem in kolesarjem, se med njimi še vedno pojavljajo konflikti. Zadnja nesreča s hujšimi posledicami se je zgodila lansko jesen, ko je kolesarka trčila v peško na Prešernovem trgu. Peška je padla in se poškodovala, z reševalnim vozilom so jo odpeljali v klinični center, kjer so ugotovili hude poškodbe.

Da bi bilo takih in podobnih primerov čim manj, je Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Ljubljansko kolesarsko mrežo in pobudo ZaMestoPoDveh v preteklosti že nekajkrat izvedla ozaveščevalno kampanjo »Pozor, območje pozornosti!«, predlagali so tudi obvozne poti, s katerimi se lahko kolesarji izognejo območjem, kjer je pešcev največ.

Zdaj so se spodbujanja sožitja med pešci in kolesarji lotili še s posebnimi tablami. Na obrobju območja za pešce so postavili table, ki kolesarje opozarjajo, da imajo pešci prednost. »Na območju za pešce je namreč vožnja s kolesom dopustna, vendar mora biti hitrost kolesarjev prilagojena hitrosti pešcev,« so ob tem opozorili na občini.

Table so že postavili na križišču Zoisove ceste z Levstikovim trgom, z Gallusovim nabrežjem in Bregom ter na križiščih Slovenske ceste s Čopovo, Nazorjevo, Puharjevo in Tomšičevo ulico. »Table bomo v nadaljevanju postavili tudi na vsa preostala vstopna mesta v območje za pešce, med drugim na Trubarjevo in Poljansko cesto, ko bosta prenovljeni, ter na osrednjo tržnico,« so še napovedali na občini. žir