Računajoč, da je Bog milostljiv, ga je Abraham zaprosil, da prizanese mestu Sodoma. Ta je privolil pod pogojem, da Abraham najde v mestu 50 nedolžnih oseb. Zavedajoč se, da toliko nedolžnih ljudi v Sodomi ne bo našel, mu je s pogajanjem uspelo znižati število na 10. Toda joj, tudi 10 nedolžnih ni našel. Končno je Abraham le nagovoril Boga, da iz Sodome reši vsaj njegovega nečaka Lota z ženo in hčerama. Žal Lotova žena pri begu pred gorečim mestom ni upoštevala božje zahteve. Radovedna se je kljub prepovedi obrnila, da vidi goreče mesto, in se po božji volji spremenila v steber soli. Od tedaj možje svojim »tečnim« ženam radi rečejo: »Pojdi se solit!«

Toliko za uvod. Da ne bi kakšen ateist pomislil, da širim evangelij, saj je to delo duhovnikov, bom prišel z vzrokom pisanja članka na dan.

Francoski raziskovalec Frederic Martel, ki se deklarira za geja, je v svoji štiri leta nastajajoči knjigi Sodoma razkril, da je v Vatikanu med kurijskimi duhovniki 80 odstotkov homoseksualno usmerjenih. Do tega podatka se je dokopal z druženjem z njimi in s pogovori. Veliko so mu zaupali, saj je bil po spolni usmerjenosti »njihov«. Knjige vam ne bo težko izslediti, kajti izšla je že v 20 državah. Če je cerkveni možje niso prepovedali, jo mogoče najdete celo v Vatikanu.

V Katoliški cerkvi je uradno zapovedan celibat, spolna vzdržnost. Kako potem duhovniki vedo, kako so seksualno usmerjeni? To je še ena cerkvena skrivnost, ki jih pa včasih veliko stane.

Zanimiva je sistematizacija teh Martelovih raziskovancev. Popredalčkal jih je na tiste, ki: a) so svojo seksualnost sprejeli in je ne prakticirajo; b) imajo diskretne odnose in se zaradi tega zaničujejo; c) imajo naključna (priložnostna) seksualna srečanja; d) svojo seksualnost zanikajo; e) živijo z ljubimci.

Zapomnite si to sistematizacijo, saj tistim pod a) in e) lahko mirno pošljete svoje otročičke na obhajilo, birmo ali verouk. Kaj pa drugim? Jaz ne bi tvegal. Če posplošimo Martelovo raziskavo, skoraj 80 odstotkov duhovnikov ogroža fantke in samo 20 odstotkov tudi punčke.

Še pripomba: vsako primerjanje Sodome in Vatikana je zlonamerno. Prikažimo razliko.

Rešen iz grešne in goreče Sodome je Lot po izgubi žene brezskrbno spolno občeval s hčerama, saj je imel za svojo zaščito strica iz ozadja. Cerkveni poglavar pa je na štiridnevnem srečanju škofov v Vatikanu na temo zlorabe otrok celo omenil, da »naj duhovnik, ki zaplodi otroka, zapusti svoj stan in se posveti odgovornemu očetovstvu«. Seveda ta misel ne bo našla prostora v zaključnem poročilu srečanja, saj bi močno razredčila kadrovske vrste. Sliši se pa lepo. Zadostovalo bi že, če bi sprejeli sklep, da obdržijo samo duhovnike pod a) in e). Žrtve spolnih zlorab duhovnikov niso zadovoljne z rezultati srečanja škofov, saj manjkajo obvezujoči sklepi. Sicer pa tudi duhovniki ne bi bili zadovoljni s sklepi, ki bi jih sprejeli na svojem morebitnem svetovnem srečanju žrtve zlorab. In svet se bo vrtel naprej od a) do e).

Toni Jurjec, Brezovica pri Ljubljani