Pogosto se zgodi, da določenega filmskega zvezdnika ne glede na to, v koliko različnih velikih uspešnicah je igral glavno vlogo, za vso kariero bolj ali manj zaznamuje le ena. Pri čemer je res, da se vseeno zgodi tudi, da ga lahko z različnimi liki povežejo različne generacije. Ob Keanuju Reevesu tako velika večina zagotovo najprej pomisli na Nea (oziroma Thomasa Andersona) iz filma Matrica (The Matrix, 1999) in njegovih dveh nadaljevanj, a mlajši ga bolj povezujejo z vlogo Johna Wicka iz istoimenskega filma iz leta 2014 in predlanskega nadaljevanja. Verjetno si bo tovrsten status še utrdil s tretjim filmom, ki bo na velikih platnih že prihodnji mesec. Seveda so tudi filmski zvezdniki, ki so igrali toliko povsem »enakovredno« velikih vlog, da je eno samo izstopajočo nemogoče izpostaviti.

Malce drugače pa je z avtomobili v filmih – pri teh je namreč praviloma določen model štirikolesnika nase opozoril oziroma bil izpostavljen le v enem filmu. Seveda se tudi tu najdejo izjeme, med katerimi je nemara največja ford mustang. Ena od generacij te štirikolesne legende je namreč blestela v zares številnih filmih in televizijskih serijah, zadnji, ki je imel večjo hollywoodsko vlogo, pa je bil prav tisti, ki ga je v dveh filmih kot John Wick vozil Keanu Reeves. To naj bi bil boss 429 mustang iz leta 1969 – naj bi bil zato, ker ga kot takega predstavijo, v resnici pa to ni bil.

»Izdajo« ga malenkosti

Omenjena različica mustanga namreč velja za eno najredkejših in najdražjih tako imenovanih »mišičastih avtomobilov« (muscle cars) na sploh. Skupno so jih v letih 1969 in 1970 izdelali natanko 1358, zato je seveda logično, da s takšnim biserom ne bi ravnali tako, kot počno predvsem v drugem filmu, v katerem ga poškodujejo skorajda do neprepoznavnosti. So pa, tako je pokazala natančna analiza entuziastov, v omenjeni avto precej dobro »zamaskirali« mustanga mach 1, močnejšo različico prve generacije. Da ni šlo za bossa, se tako opazi predvsem pri premajhni odprtini na motornem pokrovu ter zatičih na njem in pri zadnjem spojlerju – »boss« Johna Wicka jih ima, originalni pa je bil tako brez prvih kot drugega.

Kakor koli, mustanga Johna Wicka spoznamo že na začetku filma, ko med točenjem goriva k njemu pristopi mladenič, za katerega se izkaže, da je član ruske mafije. Ta za tem, ko pohvali avto, Wicka povpraša, kolikšna je njegova cena, a dobi odgovor, da ni naprodaj. Wick se nato z avtom odpravi na divjo vožnjo po zapuščeni letališki stezi, pozneje pa ruski kriminalci vdrejo v njegovo hišo, mu jo dodobra uničijo in ga pretepejo, ob tem pa mu odpeljejo mustanga in ubijejo psa. A izkaže se, da sta bila avto in pes edini še živi spomin na njegovo preminulo ženo, zaradi česar v nadaljevanju filma Wick, upokojeni mednarodni poklicni morilec, ubije vse, ki so povezani z omenjenim vlomom.

Volanski obroč je odtrgalo

Čeprav je vsa zgodba prvega filma torej na neki način povezana z mustangom, ima ta še večjo vlogo v drugem. V njem John Wick odkrije svoj avto v skladišču strica omenjenega mladeniča z začetka prvega filma in ga po nekajminutni divji vožnji dodobra razbije, a se pri tem znebi vseh, ki so mu na poti. Popolnoma zdelan mustang se sicer še ravno privleče do Wickove hiše, kjer ga naslednji dan prevzame stari prijatelj in obljubi, da ga bo spravil v prvotno stanje. »Tam nekje do leta 2030,« še navrže v šali.

Čeprav omenjeni nekajminutni kader vsebuje cel kup visokohitrostnih nevarnih manevrov in trkov v druge avtomobile, je večinoma za volanom mustanga sedel kar Reeves sam, ki je v ta namen pred snemanjem opravil tudi trening vožnje. »Keanu je zagotovo eden najboljših voznikov med igralci, zato je bilo sodelovanje z njim pravi užitek,« se je pozneje spominjal koordinator kaskaderjev Darrin Prescot. No, nevarnejše trike so kljub temu opravili kaskaderji, je bil pa tudi Reeves sam presenečen, da so mu vožnjo zaupali v tolikšni meri. »V nekem trenutku so mi rekli, naj se usedem v avto in si z njim vzvratno z vso hitrostjo zaletim v drugega. To sem tudi storil, a tako močno, da je volanski obroč dobesedno odtrgalo od nosilca,« je povedal po koncu snemanja.