Nizozemski premier Mark Rutte je britansko kolegico Thereso May primerjal z vitezom iz ikonske BBC-jeve televizijske humoristične serije Leteči cirkus Montyja Pythona (1969–1974), ki tekmecu, potem kot mu ta s sabljo odseka obe roki in nogi, predlaga, da bi dvoboj razglasila za remi. Mislil je na njeno zavračanje priznanja poraza in vztrajanje do zadnjega, da bi britanski parlament potrdil ločitveni sporazum, ki ga je z EU sklenila njena vlada. Toda za Mayevo je ta primerjava toliko manj smešna, ker je Rutte neke vrste brexitski posrednik med EU in Britanijo na vrhunskih srečanjih Unije in ker kaže, da je celo njemu pošlo potrpljenje.

Poseg predsednika zbornice

In premierki je danes slabo kazalo z njenim poskusom, da bi ta teden parlament še tretjič glasoval o ločitvenem dogovoru. V dogajanje je namreč dramatično posegel (konservativni) predsednik poslanske zbornice John Bercow, ki mu evroskeptični poslanci radi očitajo, da je pristranski v prid nasprotnikov brexita (ne samo zato, ker ima njegova žena na avtu priljubljeno nalepko z napisom Brexit so jajca). Bercow je danes črtal tretje glasovanje o dvakrat zavrnjenem ločitvenem sporazumu v tem zasedanju parlamenta, če bo predlog vlade tudi v tretje enak ali v bistvu enak, kot je bil nazadnje. Skliceval se je na parlamentarno konvencijo iz leta 1604, ki ne dovoljuje, da bi poslanci dvakrat glasovali o isti zadevi. Da bi še enkrat glasovali o njem ločitvenem sporazumu, mora torej vlada ponuditi ločitveni brexitski dogovor, ki ne bo enak ali v bistvu enak, kot je bil prejšnji teden. Ni jasno, kako bi to lahko storila.

Poetična pravica

Presenetljivi poseg Bercowa utegne odločilno vplivati na brexit in na odločitev EU o kratki ali dolgi preložitvi brexita. Mnogi v parlamentu, ki ga je Mayeva med dveletnimi brexitskimi pogajanji ignorirala, imajo odločitev Bercowa za poetično pravico, ministri pa mu očitajo, da je s prepovedjo tretjega glasovanja sprožil ustavno krizo.

Današnje dogajanje je še potenciral namestnik državnega tožilca Robert Buckland, ko je dejal, da Bercow preveč posega v brexit in da utegneta biti potrebna prekinitev aktualnega zasedanja parlamenta in začetek novega (kar je samo ena stopnja nižje od razpustitve parlamenta). Mayeva, ki je napovedala tretje glasovanje »v teh dneh«, torej pred četrtkovim začetkom vrha EU v Bruslju (tam krožijo govorice o tem, da utegne biti 28. marca še izredni vrh EU), je tiho. Njeni ministri pa trdijo, da bo tretje glasovanje o ločitvenem sporazumu samo v primeru realne možnosti, da bi ga poslanci potrdili.

Podpora brexitu, ki je za v smetnjak

Kar nekaj konservativnih poslancev, ki so dvakrat glasovali proti, je vlada prepričala, da so si premislili. Med njimi so celo takšni, ki še vedno trdijo, da je njen brexit zanič in slabši od članstva v EU. Da bi poslanska zbornica dala zeleno luč ločitvenemu sporazumu, bi si moralo premisliti vseh 75 konservativcev, ki so glasovali proti. Toda vrsta evroskeptičnih konservativnih poslancev odobrava Bercowov poseg, ker še vedno upa, da bo Britanija zato EU zapustila brez sporazuma. Danes jih je Mayeva razjezila tudi s člankom, v katerem je v bistvu trdila, da je nasprotovanje njenemu brexitu nedomoljubno.