Slovenija je po letu dni naposled dočakala vrnitev Jana Oblaka v nogometno reprezentanco. Zvezdniški vratar Atletica iz Madrida se je ob zboru izbrane vrste pred začetkom kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020 znašel v središču medijskega zanimanja. Odgovarjati je moral tudi na neprijetna vprašanja, saj se je v zadnjem letu dni nabralo preveč ugibanj o njegovem reprezentančnem statusu. Skrivalnic je očitno konec, saj je Oblak poudaril, da sanja o uvrstitvi na veliko tekmovanje z državno selekcijo. Pred številne poročevalce je prišel v spremstvu selektorja Matjaža Keka, ki je že večkrat izpostavil, da prisega na odkrito komunikacijo.

Oblakov izgovor ostaja poškodba

»Lansko jesen sem manjkal zaradi poškodbe rame. V tem času sem za Atletico branil s pomočjo injekcij. Moja odsotnost ni bila povezana s takratnim selektorjem Tomažem Kavčičem. Četudi bi na klopi sedel Matjaž Kek ali Srečko Katanec, bi izpustil reprezentančne tekme, saj sem bil poškodovan. Dogajale so se določene stvari, o katerih pa ne bom razlagal pred mediji,« je prvi javni nastop za domače medije po letu dni začel Jan Oblak. Ko je pred letom dni zapustil reprezentanco, niso potihnila namigovanja, da je odšel tudi zaradi kapetanskega traku, ki je po odločitvi nekdanjega selektorja Kavčiča pristal na roki Bojana Jokića. Oblak pravi, da v pogovoru s selektorjem Kekom ni pogojeval statusa kapetana. »Selektor bo sprejel odločitev o kapetanu, igralci pa jo bomo spoštovali,« je bil odločen Oblak, Matjaž Kek pa je pristavil, da bo kapetansko funkcijo zaupal igralcu, ki spoštuje trak in se na igrišču obnaša kapetansko.

Oblak ob vrnitvi v reprezentančno bazo na Brdu pri Kranju ni občutil zamer pri soigralcih, ki so v ligi narodov padli v klet evropskega nogometa brez pomoči prvega zvezdnika ekipe. »Soigralci vedo, kakšno je bilo stanje z mojo poškodbo. Če ima kdor koli v reprezentanci problem z menoj, si želim, da takoj razrešimo vse nesporazume. Začutil sem, da smo v reprezentanco vsi prispeli z željo po uvrstitvi na evropsko prvenstvo. S pozitivno energijo igralcev, stroke, novinarjev in navijačev lahko dosežemo velike stvari,« je razlagal Oblak, za katerim je neposrečen teden na klubski sceni. Po porazu v Torinu proti Juventusu (0:3) in izpadu iz lige prvakov je njegov Atletico klonil tudi v španskem prvenstvu na gostovanju v Bilbau (0:2). Očitno v letošnji sezoni ne bo dvignil nobene lovorike, saj ima Barcelona že deset točk prednosti. »Zadnji teden je bil zelo naporen, saj so se nam zelo hitro razblinile sanje. Iz porazov se vedno naučiš kaj novega, zato se moramo pobrati.«

Kek bi Stojanoviću »potrgal ušesa«

Selektor Kek je bil sproščen na prvem uradnem zboru reprezentance po vrnitvi na slovensko klop. Bočnemu branilcu Petru Stojanoviću je povedal, da bi mu potrgal ušesa, če bi pod njegovim vodstvom zaradi predolgega jezika prejel rdeči karton tako kot minuli četrtek v končnici evropske lige z Dinamom. »Na zadnji reprezentančni akciji novembra lani je bil odnos igralcev zadovoljiv. Pred nami je nov izziv, ko bomo skušali dvigniti tudi raven igre. Treningov bo malo, a želim, da prevladuje pozitivna energija,« je komentiral slovenski selektor.

Izbrano vrsto je vodil na regeneracijskem treningu, ki sta si ga s tribune ogledala tudi direktor reprezentanc Milan Miklavič in član strokovnega osebja Milivoje Novaković. Kek je že minuli konec tedna sprejel odločitev, da bo namesto poškodovanega vratarja Matica Kotnika vpoklical goriškega čuvaja mreže Grego Sorčana, medtem ko je Nejc Skubic odpovedal nastop iz osebnih razlogov. Zamenjal ga je Andraž Struna. »Če želiš biti član reprezentance, moraš pokazati željo in se žrtvovati,« je omenil Kek. Po posebnem programu je vadil Josip Iličić, ki je prejel neugoden udarec na nedeljski tekmi italijanskega prvenstva proti Chievu. V pogon se je vrnil Benjamin Verbič, ki je prebolel angino in odigral zadnjih pet minut v ukrajinskem prvenstvu. Slovenska reprezentanca bo na jutrišnjem dopoldanskem treningu na Brdu pri Kranju že uigravala taktiko za četrtkov preizkus proti Izraelu. Popoldne jo čaka polet proti Tel Avivu, od koder se bo v večernih urah z avtobusom odpravila do hotela v Hajfi.