Metliški policisti so v noči na soboto v Krmačini prijeli 11 tujcev oz. deset Afganistancev in Iranca, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Ugotovljeno je bilo, da je tujce do meje med Hrvaško in Slovenijo pripeljal 22-letni voznik iz Velike Kladuše. Postopek z njim so prevzeli hrvaški varnostni organi. V soboto v jutranjih urah so policisti v okolici Semiča ustavili avtomobil italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da sta dva Pakistanca v vozilu prevažala še tri Indijce, tri Pakistance in Mjanmarca. Pet tujcev je bilo na zadnjem sedežu, še dva pa v prtljažniku.

Voznika z urejenim statusom v Italiji sta tujcem pomagala pri nezakonitem prehodu državne meje in jih skušala prepeljati v Italijo. Policisti so jima odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo zaradi nezakonitega prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Zasegli so tudi osebni avtomobil.

Novomeški policisti so od petka do danes med varovanjem državne meje izsledili in prijeli 57 tujcev - 27 Pakistancev, 12 Irancev, devet Alžircev, pet Indijcev, dva Maročana in po enega Afganistanca in Kitajca. Tujci so nezakonito prestopili mejo na območju krajev Zapudje, Miklarji, Vukovci, Doblička Gora, Adlešiči, Miliči, Metlika in Mavrlen.

S Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da so policisti v zadnjih 24 urah prijeli in obravnavali 12 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Trije Alžirci in Tunizijec so zaprosili za mednarodno zaščito, za pet Alžircev, dva Libijca in Maročana pa policijski postopki še niso zaključeni. O nezakonitih prestopih meje poročajo tudi s Policijske uprave Koper, kjer so od petka do danes zjutraj obravnavali 15 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Gre za šest Pakistancev, štiri Alžirce, tri Maročane, državljana Kosova in Afganistanca, ki je sicer zaprosil za mednarodno zaščito, ostali pa so še v postopku.