Post Office je v svoji raziskavi upošteval nekaj osnovnih cen, ki po navadi zanimajo turiste. Njihov pregled tako zajema ceno skodelice kave, kozarca vina, raznoraznih vstopnin, dvodnevne karte za javni prevoz, dvodnevne nočitve v hotelu s tremi zvezdicami za dve osebi, in podobno.

Vzhodna Evropa precej cenejša od Zahodne

Po podatkih Post Offica kar devet mest v najcenejši deseterici prihaja s področja Vzhodne Evrope. Edini »vsiljivec« je na Porto, ki je na šestem mestu. Najcenejše mesto je prestolnica Litve – Vilna. V grobi oceni boste v tem mestu konec tedna porabili okoli 170 evrov za oddih v dvoje. Na drugem mestu seznama se nahaja Beograd. Sodeč po podatkih ima Beograd zelo poceni pivo in javni prevoz, nizke pa so tudi vstopnine za največje znamenitosti. V enem koncu tedna pa boste porabili približno 177 evrov. V Beogradu boste v primerjavi z Vilno manj denarja porabili za stroške življenja, več pa boste plačali za nočitev. Najcenejšo trojico zaključuje Varšava, ki je s cenami življenjskih potrebščin primerljiva z Vilno, s cenami za bivanje pa z Beogradom. Skupno nanese, da za konec tedna v Varšavi par potrebuje približno 190 evrov. Edini predstavnik zahoda je na šestem mestu Porto. To portugalsko mesto ponuja zelo poceni prehranjevanje na javnih prostorih, dokaj dragi pa so mestni prevozi in vstopnine. Oddih vas bo stal približno 200 evrov.

Najdražji Reykjavik, Ljubljana na 21. mestu

V kolikor morate biti pri oddihu zelo pozorni na vaše stanje v denarnici, je zelo odsvetovan izlet v glavno mesto Islandije. Reykjavik velja za najdražje evropsko mesto, samo za konec tedna pa boste morali odšteti okoli 540 evrov. Glavno mesto Slovenije se nahaja nekje na sredini lestvice, ki so jo pripravili pri Post Officu. Par mora za oddih v Ljubljani odšteti približno 280 evrov, kar našo prestolnico postavlja na 21. mesto lestvice mest, ki si sledijo od najcenejšega do najdražjega.

Pri vsem skupaj je treba poudariti, da so cene le okvirne in se morda lahko tudi razlikujejo glede na vaše lastne izkušnje ali pa z vašim bolj poglobljenim iskanjem na internetu.