Eno najspornejših podob sobotnega vdora v prostore državne radiotelevizije v Beogradu, ki je spomnil na podobne dogodke leta 1991 in zadušeno vstajo proti Slobodanu Miloševiću, so predstavljali zakrinkani protestniki z motorno žago. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes dejal, da pomilostitve za tiste, ki so z žago grozili novinarjem, ne bo, po besedah vodje protestnikov, med njimi Dragana Đilasa na čelu Zveze za Srbijo (SzS), pa je šlo pri zadevi zgolj za »performans«. Žaga je bila namreč električna, ne pa motorna, kot so trdili nekateri v oblastnih vrstah in pri tem spodbujali obsodbe protestnikov, torej brez elektrike neuporabna.

Za žago ni opravičila

Đilas je na tiskovni konferenci dejal, da ima Vučić vsa zakonska in ustavna pooblastila, da sprejme odločitev o amnestiji zaprtih, glede nasilja v zgradbi televizije, kamor je v soboto prispel slabe pol ure po vdoru protestnikov in miril položaj, pa dodal, da se je resnično dogajalo, a le po zaslugi policije.

Ta je danes potrdila, da so med sobotnimi protivladnimi protesti aretirali 18 ljudi. Osmerico so obtožili kaznivih dejanj, preostale pa motenja javnega reda in miru, pri čemer so šesterico po hitrem postopku že obsodili na 30 dni zapora, enega pa na denarno kazen.

Srbski mediji so danes poročali, da je Vučić od pristojnih institucij že zahteval, da v prid obtoženih rešijo vse pritožbe prekrškarjev, in sporočil, da bo pomilostil druge, ki so obtoženi kaznivih dejanj. Pomilostitve pa ne bo za protestnika z žago v prostorih RTS in napadalca z nožem na policijo pred zgradbo predsedstva.

SzS je v podporo zaprtim protestnikom pozvala k mirnim protestom in dežurstvu pred poslopjem srbskega predsedstva, pred katerim so že v nedeljo čakali na Vučića, ki pa je v popoldanskih urah stopil na ulico, navrgel nekaj besed navzočim in se odpeljal s službenim avtomobilom.

Vučić: »Nimajo poguma«

»V obraz sem jim povedal, da stojim pred njimi, da pa nimajo poguma. A so to izrezali. Ni bilo po volji njihovih medijev,« je za TV Pink dejal Vučić, ki je po poročanju Tanjuga eni od novinark ob prihodu iz predsedniške palače dejal: »Oni (demonstranti) nimajo moči, nič ne morejo narediti… Kot vidite, za nobeno stvar nimajo poguma. Nič ne bo iz tega.«

V današnjih nastopih je srbski predsednik svojo aroganco nekoliko omilil. Vztrajal je, da ga ni strah pritiskov političnih nasprotnikov in da se ne bo umaknil, ker »imam čisto vest, saj v nasprotju z (vodili protestov) Jeremićem in Đilasom nisem ukradel na milijone evrov, v nasprotju z Obradovićem pa nisem fašist, ampak borec proti fašizmu«. Je pa poudaril da se je z državljani, z izjemo omenjene trojice, vedno pripravljen pogovarjati, tudi o vlogi državne televizije RTS. Pri tem je dejal, da lahko to temo odprejo takoj in pogledajo, kdo so uredniki na televiziji. Zatrdil je, da nobenega med njimi ni postavila njegova vladajoča stranka, in navrgel, da so po vrsti podprli protestnike.

RTS brez novinarske solidarnosti

Sobotno dogajanje je komentiral tudi urednik Drugega dnevnika RTS Dušan Ubović. Dejal je, da trajajo poročila o demonstracijah do dve minuti, primerjava izjav, ki jih posredujejo gledalcem, pa kaže na enak izbor, kot ga ponuja kabelska N1, ki je regionalni program v partnerstvu s CNN na delu bivše Jugoslavije. Izrazil je še obžalovanje, ker novinarski kolegi iz drugih medijev niso izrazili solidarnosti z njimi.

Čeprav je policija navajala, da so zaprti protestniki stari od 20 do 40 let, se je med njimi znašel tudi 18-letni dijak beograjske filozofske gimnazije Pavle Cvejić. Obsojen naj bi bil na 30 dni zapora, učenci in profesorji z njegove šole pa so se danes zbrali pred policijsko postajo na Bulevarju despota Stefana. Čeprav so bili med njimi organizatorji že več mesecev trajajočih protestov pod geslom »Eden od pet milijonov« (povzeto po Vučićevi lanski izjavi, da ne bo odstopil, tudi če se jih zbere pet milijonov), so v obkroženju postaje izjavljali, da niso prišli zaradi oblasti in protesta, ampak v podporo sošolcu, ki so mu odvzeli pravico, da normalno konča četrti letnik ter nadaljuje izobraževanje in vsakdanje življenje.

Vrivajo se provokatorji

V Srbiji je bilo danes mirno, obe strani sta govorili proti nasilju, v ozadju pa je bilo zaznati tudi skrb opozicijskega tabora zaradi namigov, da se pripravljajo nasprotni protesti Vučićevih privržencev. Đilas je danes še lahko zatrjeval, da v »sto dneh protestov ni bila pohojena niti travna bilka niti v nedeljo cvet pred predsedniško palačo«. Vendar so medtem drugi iz vodstva Zveze za spremembo po sobotnem dogajanju opozarjali, da se med mirne protestnike že vrivajo provokatorji, in s prstom kazali na Vučića.

Na dogajanje v Srbiji se je odzvala tudi Evropska unija. Tam menijo, da so demonstracije pravica državljanov in da je pomemben pogovor s predstavniki civilne družbe, parlament pa ostaja mesto, kjer je treba reševati odprta vprašanja, kot je danes dejala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini Maja Kocijančič. Ob tem je pozvala k mirnim protestom.