Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Zvečer bodo padavine od severa slabele in ponoči v večjem delu Slovenije ponehale. Popoldanske temperature bodo od 1 do 7 stopinj Celzija. V torek bo na jugovzhodu še pretežno oblačno, drugod se bo od severozahoda počasi jasnilo. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, na Primorskem do 6, najvišje dnevne od 5 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Obeti: V sredo in četrtek bo povečini sončno. Na Primorskem bo v sredo še pihala šibka do zmerna burja, ki bo v četrtek nekoliko oslabela. Ponekod drugod bo pihal severovzhodni veter.

Vremenska slika: Prek naših krajev se proti jugu pomika hladna fronta. S severovzhodnim vetrom priteka k nam precej hladnejši in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes se bodo padavine od severa razširile nad vse sosednje pokrajine. Hladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodni veter, ob severnem Jadranu burja. V torek bo v krajih zahodno in severno od nas pretežno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, v krajih južno od nas se bodo občasno še pojavljale padavine. Pihal bo vzhodni veter, ob severnem Jadranu zmerna burja.

Biovreme: Veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave, ki se bodo najpogosteje kazale kot slabo počutje, potrtost, razdražljivost, motnje zbranosti, hitreje se bo pojavila utrujenost, okrepljeni bodo nekateri bolezenski znaki. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost. V noči na torek bo splošna obremenitev slabela, nekateri bolezenski znaki pa bodo še okrepljeni.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je trenutno še majhna, a se zaradi padavin hitro povečuje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ker je napovedano sneženje ponekod do nižin, na prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Trenutno so verige obvezne na prelazih Ljubelj, Korensko sedlo, Jezerski Vrh in Vršič.

V torek bo pretežno oblačno, čez dan se bo počasi jasnilo na območju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Temperatura v gorah bo pod ničlo. V sredo bo sprva pretežno jasno, čez dan bo nastalo nekaj oblačnosti. Še bo pihal severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo.

S Policijske uprave Kranj voznike opozarjajo, da so ceste mokre in da je ponekod vidljivost zaradi močnega dežja in megle slaba. Voznike zato opozarjajo na prilagojeno hitrost vožnje, ustrezno varnostno razdaljo in prižgane luči. Še posebej opozarjajo, da so dnevne luči, s katerimi so opremljeni novejši avtomobili, premalo in je treba vklopiti zasenčene luči oz. žaromete.

Trenutno po podatkih Agencije RS za okolje sneži na Gorenjskem, prav tako ponekod na Koroškem. Po napovedih vremenoslovcev se bodo padavine dopoldne razširile nad vso državo. Vse hladneje bo, meja sneženja se bo, razen po nižinah Primorske in vzhodne Slovenije, ob močnejših padavinah spustila do nižin. Ob tem bo zapihalo.

Zaradi novega snega se bo nevarnost snežnih plazov hitro povečevala. Sneži na trdo podlago, ki bo pod novim snegom predstavljala šibko plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Ponekod je tudi precej sodre, ki bo tudi pod novim snegom postala šibka plast. Severni veter bo novi sneg prenašal v zamete, nastale bodo nove klože.