Tarrant je prvič pred sodišče stopil v soboto. Sodnik mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče.

Pri tem ga je zastopal odvetnik Richard Peters, ki mu ga je določilo sodišče. A Peters je danes sporočil, da obtoženi ne želi odvetnika. »Želi se braniti samostojno,« je povedal odvetnik za francosko tiskovno agencijo AFP.

Zavrnil pa je namige, da Tarrant morda ni sposoben za sojenje. »Predstavil se je na zelo racionalen način in kot nekdo, ki ne trpi zaradi duševnih težav. Tako se je predstavil. Videti je bilo, da razume, za kaj gre,« je še pojasnil odvetnik Peters.

Zaenkrat je desničarski skrajnež Tarrant edini osumljenec za teroristični napad, ki je v petek pretresel Novo Zelandijo in svet. Po dosedanjih podatkih je bilo v dveh mošejah med petkovo molitvijo v Christchurchu ubitih 50 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, 12 pa jih je še vedno v kritičnem stanju.

Ni sicer še izključeno, da je imel Tarrant pri dejanju pomočnike. Policija naj bi danes zaslišala še eno osebo, ki so jo v petek priprli zaradi suma, da je povezana z napadom.