V petek se je športna javnost spominjala noči v Lozani, ko so košarkarji Olimpije prišli do enega največjih uspehov v klubski zgodovini in osvojili pokal pokalnih zmagovalcev. 25 let pozneje je realnost taka, da so se Ljubljančani vsaj za leto dni preselili med jadranske drugokategornike. V odločilni zadnji tekmi rednega dela lige ABA je bila namreč od njih v napeti tekmi boljša Krka.

Kakšno uro pred tekmo v dvorani Leona Štuklja nič ni kazalo na to, da se obeta odločilna tekma za izpad iz lige ABA. Igralci obeh moštev so sproščeno metali na koš in se zapletali v pogovore. Tako sta ne eni strani kramljala pomočnik Jureta Zdovca Gregor Hafnar in trener Krke Simon Petrov, na drugi Luka Lapornik in Boban Tomić, Petrov pa je nato pristopil še do Zdovca, s katerim sta v odličnih odnosih. A bolj ko se je ura približevala deveti zvečer, bolj se je čutila napetost. Dvorana se je polnila, v njo pa je tik pred začetkom vkorakal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Uvodne minute so minile v znamenju trde košarke in jasno je bilo, da na tako pomembnem obračunu pretirane lepote v igri ne bo. V prvem polčasu so bili nekoliko bolj razpoloženi gostitelji, ki so leteli na krilih glasne dvorane in izkušenega Daliborja Đapa. Zdovc je bil na trenutke sila nezadovoljen z igro svojega moštva in je ob priložnosti močno brcnil v reklamne panoje. Čeprav je tudi v nadaljevanju večinoma odkimaval z glavo, njegovi igralci vseeno niso dovolili, da bi se nasprotnik odlepil. Veliko zaslug za to je imel Boban Tomić, ki je pametno vodil igro zmajev in poskrbel, da je bila prednost Krke ob polčasu zgolj točko.

Tudi v drugem polčasu je na parketu novomeške dvorane potekal hud boj za vsako žogo. Nobeno od moštev si ni uspelo priigrati višje prednosti, zato je o zmagovalcu odločala napeta končnica. V igri živcev so bolj mirni in zbrani ostali Novomeščani, ki so se skupaj z navijači veselili obstanka v ligi ABA.

»Zadovoljni smo z obstankom, ne pa sezono. Žal mi je, da sta o obstanku odločala dve slovenski ekipi. Imeli smo nekaj športne sreče, na koncu pa tudi hrabrosti,« je povedal trener Krke Simon Petrov, strateg Olimpije Jure Zdovc pa za čuda ni bil posebno poklapan. »Morda se bo slišalo čudno, a sem s predstavo zadovoljen. Če bi tako igrali vso sezono, ne bi bili v taki situaciji. Padec v 2. ligo ABA ne bo ogrozil ambicij po gradnji velike Olimpije. Tak je bil dogovor ob mojem prihodu. Če kaj, me ta situacija dodatno motivira.«

Liga ABA, 22., zadnji krog: Budućnost – Cibona 91:82 (26:21, 45:45, 66:68, Bitadze 24; Ljubićić 17), Igokea – Zadar 100:82 (26:14, 61:39, 79:62, Andušić 29; Zorić 23), FMP – Partizan 73:72 (18:17, 45:39, 61:56, Reath 16; Landale 14, Nikolić 4), C. zvezda – Mega B. 100:76 (20:23, 57:33, 82:58, Simanić in Ojo po 14; Mišković 15), že odigrano: Cedevita – Mornar 94:80.