Se še spomnite poletja 2016, ko je svet prevzela pokemonmanija? Mobilna igra podjetja Niantic, ki je s pomočjo obogatene resničnosti (AR) slehernika s pametnim telefonom spremenila v lovca na žepne pošasti, skrite po ulicah svetovnih mest, je v zelo kratkem času obnorela ves svet.

Mladina, ki je bila prej prikovana pred računalnike, je temne čumnate zamenjala za več kilometrov dolge sončne sprehode. Po parkih so se začela spontana druženja in tudi organizirana srečanja lovcev. Muzeji berlinskega muzejskega otoka so v svoji okolici oddajali posebno brezžično omrežje, namenjeno lovcem na pokemone. Gostinci so nastavljali vabe za male pošasti in uspešno ujeli nad igro navdušene goste, ponekod pa naj bi igro izkoriščali za izrivanje brezdomcev s pomočjo gruč mladine. Med neprijetne zgodbe sodi tudi primer iz Baltimora leta 2016, ko je voznik osebnega vozila med igranjem pokemonov trčil v policijski avto. S poškodbo noge se je izkušnja končala za 20-letnika, ki je med igro stopil čez britanski klif. Igra je zahtevala tudi nekaj življenj, predvsem zaradi nepazljivosti igralcev za volanom. To poletje nas morda čaka nekaj podobnega, le da bo namesto pokemonmanije svet imel priložnost znova občutiti harrypottermanijo. Isto podjetje Niantic namerava namreč letos izdati novo AR-igro, ki bo potekala v svetu najbolj slavnega britanskega očalastega čarovnika.

Igra Wizards Unite bo bolj dodelana

Igra pokemon go sicer še obstaja in je doživela tudi kar nekaj nadgradenj, ob izidu pa je bila še precej preprosta. Nova igra, ki se imenuje Harry Potter: Wizards Unite (čarovniki, stopite skupaj), naj bi bila že od samega začetka bistveno bolj kompleksna. Okvirna zgodba se bo vrtela okoli dogodkov po sklepu originalne knjižne oziroma filmske serije, igralci pa bodo v vlogi čarovnikov morali poskrbeti, da svet magije ne bo razkrinkan. Da bi to dosegli, bodo morali z mobilniki romati po svetu bunkeljnov in iskati »najdljive« (foundable) in »zagonetne« (confoundable) pojave. Med najdljivimi lahko najdemo tudi samega Harryja Potterja, ki ga je napadel morakvar. Ta v tem primeru velja za zagonetni pojav. Ko igralec naleti na tak virtualni dogodek, se lahko odloči za posredovanje, premaga in prežene jedca smrti ter reši Harryja. Če bo uspešen, bo iz sveta bunkeljnov pregnal sledi magije in si prislužil točke.

Za pojavljanje omenjenih virtualnih pojavov bo poskrbela moč obogatene resničnosti na zaslonih mobilnikov, igralci pa bodo ob tem morali ugotoviti tudi, čemu se čarobni svet nenadno pojavlja zunaj sveta magije ter kdo ali kaj povzroča to nadlogo. Gre torej tudi za moment detektivske igre. Z odkritjem posebnih točk se bodo igralci lahko na zaslonih mobilnikov preselili tudi v povsem virtualno izdelan čarobni svet, kjer jih bodo čakale nove naloge.

Sodelovanje in bojevanje

Poleg tega bo igra domnevno polna elementov iger igranja vlog (RPG). Možno bo izbrati svojo hišo, čarovniški poklic, čarobno palico, igra pa naj bi imela tudi veliko možnosti za večigralsko izkušnjo oziroma sodelovanje skupine do štirih igralcev, ki želijo s skupnimi močmi pomagati svetu magije. Vrača se tudi bojevanje proti drugim igralcem, ki smo ga bili vajeni že pri pokemonih, bo pa spopadanje tokrat nekoliko bolj zapleteno. Namesto brezglavega pritiskanja na zaslon mobilnika bo posamezne uroke treba izrisati na zaslonu telefona, za uspeh in moč urokov pa bo poleg hitrosti izrednega pomena tudi natančnost.

Podjetje Niantic je za zdaj objavilo zgolj nekaj posnetkov in fotografij igre, peščici izbrancev pa je tudi omogočilo testno igranje, da bi dobili prvi vtis. Za zdaj tudi ni jasno, kdaj točno naj bi igra izšla, bo pa na voljo na androidih in napravah z operacijskim sistemom ios. Igra bo brezplačna, nanjo pa se lahko prednaročite v Applovi ali Googlovi spletni trgovini za aplikacije. V resnici to pomeni zgolj, da boste ob njenem izidu o tem nemudoma obveščeni in boste zato znance lahko prehiteli pri prenosu na napravo.