»Letališče Dunedin je trenutno zaprto,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila tamkajšnja policija. Potnikov s terminala niso evakuirali.

Na prizorišču je policija, tja pa so bile napotene tudi specialne enote, ki bodo preverile, za kakšen paket gre.

Število žrtev petkovega napada se je povzpelo na 50

V strelskem napadu je bilo ranjenih 50 ljudi, 34 jih še vedno zdravijo v bolnišnici v Christchurchu. Med njimi jih je 12 še vedno v kritičnem stanju.

V kritičnem stanju je tudi štiriletna deklica, ki so jo odpeljali v otroško bolnišnico Auckland, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novozelandske oblasti so danes objavile seznam žrtev, ki so imele od tri do 77 let.

Posmrtne ostanke žrtev napada v dveh mošejah v Christchurchu bodo danes zvečer začeli vračati sorodnikom, je napovedala novozelandska premierka Jacina Ardern.

Novo Zelandijo in svet je v petek pretresel najbolj smrtonosen terorističen napad v tej otoški tihomorski državi, v katerem je bilo v dveh mošejah med petkovo molitvijo v Christchurchu po najnovejših podatkih ubitih 50 ljudi.

Do streljanja je prišlo v dveh mošejah, Al Noor v središču Christchurcha in mošeji v bližnjem predmestju Linwood. Glavni osumljenec, 28-letni Avstralec Brenton Harrison Tarrant, je v soboto zjutraj stopil pred sodnika, ki mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče.

V ponedeljek bodo zaslišali drugo osebo, ki so jo v petek priprli zaradi suma, da je »povezana« z napadom, je po poročanju AFP potrdila policija.

Napadalčeva družina zaradi napada v Christchurchu »zlomljena«

Družina obdolženca je sporočila, da je zaradi njegovega dejanja »zlomljena«. »Osupli smo, ne vemo, kaj naj si mislimo,« je za avstralsko televizijo Channel Nine povedala Tarrantova babica Marie Fitzgerald iz avstralske zvezne države Novi Južni Wales. »Tako težko je sprejeti, da je nekdo iz naše družine lahko storil nekaj takšnega,« je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Napadalec je odraščal v majhnem avstralskem mestu Grafton in v mladosti nič ni kazalo, da bi se lahko kasneje med potovanji v Evropo pustil zasužnjiti neofašizmu. Kot je zapisal v manifestu, ki ga je objavil pred napadom, je o tem začel razmišljati med svojimi potovanji po Franciji in drugih zahodnoevropskih državah. Bil je »šokiran nad invazijo« priseljencev na francoska mesta.

Tudi babica meni, da se je med potovanji povsem spremenil. Pred letom dni se je sicer vrnil v Avstralijo, a se je zdelo, da je takšen kot običajno.

Tarrantovi sestra in mati sta medtem pod policijsko zaščito in z njima v stik ne morejo stopiti niti drugi družinski člani. »Policija bo opravila svojo dolžnost in jih zaščitila, kar je tudi prav,« je poudarila Fitzgeraldova.

Premierka bo zahtevala dodatna pojasnila glede posnetka napada

Ardernova je danes sporočila, da bo od Facebooka in drugih družbenih omrežij zahtevala dodatna pojasnila glede objavljanja posnetka petkovega napada.

»Naredili smo, kar smo lahko, da smo umaknili oziroma skušali umakniti nekatere posnetke, ki so po napadu krožili po spletu,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Ardernova. »Vendar je bilo nazadnje odvisno od teh omrežij, da so olajšala umik,« je poudarila in dodala, da bodo potrebna dodatna pojasnila.

Dvome, ali trenutna pravila zadostujejo, je izrazil tudi avstralski premier Scott Morrison, iz katerega države je prihajal domnevni napadalec. Podjetja so po njegovih besedah sodelovala vse od napada. »Moram pa na žalost reči, da je sposobnost, da bi v celoti pomagala, zelo omejena,« je povedal.

Poudaril je še, da so dobili zagotovila, da ko je posnetek odstranjen, sistem onemogoči, da bi se znova pojavil. »Očitno je, da se to ni zgodilo,« je dejal.