Kot je danes povedal Stefanović, marihuana izvira s Kosova, namenjena pa je bila v Turčijo. Ocenil je, da aretacija petih osumljencev kaže na to, da je pri tem sodelovala "resna organizirana kriminalna skupina".

Mamilo so odkrili cariniki v dveh tovornjakih s polprikolicami z novosadskimi registrskimi tablicami, ki sta bila na parkirišču tamkajšnjega motela kakšnih 100 metrov od mejnega prehoda Gradina. Pri pregledu so ugotovili, da so v prikolici dvojne pregrade, kjer so nato našli potovalne torbe, polne marihuane.

V enem tovornjaku so našli 25 črnih potovalk, v katerih je bilo v 704 paketih več kot 800 kilogramov marihuane. V drugem tovornjaku so našli 300 kilogramov mamila, je sporočila carinska uprava.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da so tihotapci, ki so hoteli mamilo pretihotapiti čez mejo, čakali na parkirišču zaradi okrepljenega nadzora na mejnem prehodu. Vendar pa so tovornjaka opazili cariniki, ju nato pregledali in našli mamila.

Na območju Laškega policisti zasegli drogo kratom in konopljo

Laški policisti so pri hišni preiskavi na območju Laškega v sredo pri 23-letnemu moškemu zasegli okrog tri kilograme rastline mitragyna cpeciosae oz. kratoma, ki po uredbi sodi med prepovedane substance, ter manjšo količino posušene konoplje, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Osumljenca je policija pridržala in ga bo kazensko ovadila zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.

Kot je za STA povedal specialist javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, so kratom prvič v Sloveniji zaznali pred približno dvema letoma. Ta droga, ki je tropska zimzelena rastlina, izvira iz jugovzhodne Azije, Indokine in Malezije.

Na omenjenih območjih kratom uporabljajo v tradicionalnem zdravilstvu v protibolečinske namene. Gre za opiat, ki povzroča odvisnost, in se v Sloveniji prodaja prek spletnih strani. V bogati zahodni Evropi pa je zlorabljen, je še dejal Krek.