Medtem ko je v italijanskem nogometnem prvenstvu prvak že znan in sta vprašanji le še, kolikšna bo na koncu prednost Juventusa ob osvojitvi osmega zaporednega naslova pred najverjetneje drugim Napolijem in ali mu bo uspelo zrušiti lastni rekord po številu zbranih točk (102 iz sezone 2013/14), je precej bolj napeto v boju za mesta, ki vodijo v ligo prvakov. Tokrat bo tako predvsem s tega vidika zanimiv tudi jutrišnji mestni derbi med Milanom in Interjem.

Če bi bil vrstni red ob koncu sezone enak trenutnemu, bi se med evropsko elito prebila oba milanska kluba, saj je Milan trenutno tretji s točko več od četrtega Interja, a obema za vrat dihata rimska kluba, Roma in Lazio, pa Torino, Atalanta… Rdeče-črni so do položaja, v kakršnem niso bili že dolgih šest sezon, prišli predvsem po zaslugi serije na začetku druge polovice prvenstva, saj v njej še niso izgubili. Na osmih tekmah so dosegli remija in šest zmag, vključno s petimi zaporednimi, 20 zbranih točk pa pomeni, da je na »povratnih« tekmah od njih uspešnejši le Juventus z 22 točkami. Pri tem pa je še posebno zanimivo, da je Milan na tekmah od začetka decembra do danes, teh je bilo 14, prejel najmanj golov v najmočnejših evropskih prvenstvih – 6, kar je eden manj od druge najuspešnejše Barcelone. Seveda pa ne gre zanemariti učinka poljskega napadalca Krzysztofa Piateka, ki je na sedmih ligaških tekmah za Milan dosegel že šest golov. S tem je že ujel pred tem najboljšega klubskega strelca Gonzala Higuaina, ki pa je za tak dosežek potreboval kar 15 tekem, preden se je pozimi preselil v Chelsea.

Povsem drugačna je zgodba pri Interju, ki je najmanj tretje mesto držal od začetka oktobra, na osmih tekmah v tem letu pa dosegel le tri zmage, remija in tri poraze, s čimer je zdaj četrti, a mu zaloga točk vseeno omogoča, da ima vse v svojih rokah. Težave Interja pa so neposredno povezane tudi s konkretnim imenom in priimkom: Mauro Icardi. Odkar so pri klubu Argentincu odvzeli kapetanski trak in ga podelili slovenskemu vratarju Samirju Handanoviću, se namreč zdi, da se bolj kot o čem drugem govori le o njem, njegovi ženi in zastopnici Wandi Nari, ki jo številni obtožujejo, da ima prevelik negativen vpliv na napačne moževe poteze, ter o njegovi poškodbi kolena. Zanjo Interjevi zdravniki tako in tako pravijo, da je namišljena oziroma je ni več, sam pa, zanimivo, vse odkar ni v vlogi kapetana, trdi, da ga ovira in zaradi nje ne more trenirati. Vsaj v medijih se je tako celo moštvo znašlo v senci enega nogometaša, pri čemer se je sprva celo zdelo, da se je zaradi tega poenotilo in začelo igrati bolje, na zadnjih tekmah, tudi četrtkovi v ligi Evropa, ko je Inter izpadel proti Eintrachtu, pa se kaže, da je bil Icardi vendarle eden njegovih ključnih členov. Drugi tak je zagotovo Handanović, za katerega bo to prvi derbi v vlogi kapetana.

Njegov trener Luciano Spalletti bo na jutrišnjem derbiju pogrešal še poškodovanega Nainggolana (sezono je že pred tem končal Vrsaljko), vprašljiv je tudi Miranda, medtem ko ima njegov kolega na klopi Milana Gennaro Gattuso na razpolago vse igralce, z izjemo Bonaventure, ki je zaradi poškodbe in operacije kolena že pred časom končal sezono.

o, z ustreznim imenom datoteke, seveda.