Nogometaši Olimpije so se po zadnjem porazu v Kranju znašli v skoraj izgubljenem položaju v tekmi za naslov slovenskega prvaka. Maribor je največjim tekmecem iz Ljubljane zbežal za debelih deset točk, kar ga postavlja v vlogo izrazitega favorita za končno zmagoslavje. Če bo slavil tudi nocoj v Stožicah, bo Olimpija že sredi marca podpisala predajo v boju za državno zvezdico.

Zadnja priložnost Olimpije

Tekmeca se bosta pomerila tretjič v sezoni. Potem ko je Maribor ob koncu lanskega poletja slavil v Stožicah s 3:0, mu je Olimpija jeseni po preobratu vrnila v Ljudskem vrtu z 2:1. Vijolični se na ljubljanskem stadionu počutijo bolj domače kot pod Pohorjem, saj v štiriletni vladavini Milana Mandarića na čelu Olimpije sploh še niso izgubili prvenstvene tekme. Trem zmagam so dodali tri remije s skupno razliko v zadetkih 9:3. Ljubljančani imajo zadnjo priložnost, da vsaj otežijo šampionski pohod Maribora, ki se glede na igro in izbor taktike na spomladanskih tekmah že pripravlja na evropsko poletje. Trener Olimpije Robert Pevnik napoveduje napadalno igro z veliko priložnostmi, a ravno neučinkovitost je državne prvake pokopala pred tednom dni na gostovanju pri Triglavu. Ljubljančani so bili kaznovani, ker kandidati za izvajanje enajstmetrovk niso spoštovali hierarhije znotraj moštva. Namesto Gorana Brkića je kazenski strel za vodstvo z 2:0 začetniško zapravil Stefan Savić, ki je streljal mimo vrat. Odslej bodo enajstmetrovke znova v domeni Roka Kronavetra, ki se prvič po zimskem premoru vrača v udarno postavo, čeprav še ni v celoti pozdravil poškodbe gležnja.

Od sedmih spomladanskih golov Olimpije je dva prispeval razpoloženi Asmir Suljić, ki si bo tekmo zaradi rumenih kartonov ogledal s tribune. Ljubljančani pogrešajo klasičnega napadalca, ki bi tresel mreže v slogu Andreja Vombergarja. Argentinec slovenskih korenin je bil zaradi srčnega odnosa do dresa na dobri poti, da bi postal ikona kluba, a je moral pozimi oditi, da si je Olimpija finančno opomogla. Njegove zamenjave, Jucie Lupeta, Rok Kidrič in Antonio Lukanović, mu ne sežejo niti do kolen, zato Olimpija pri doseganju zadetkov stavi predvsem na zvezne igralce z dodano vrednostjo. »Ustvarjamo novo ekipo. Pridobili smo mlade igralce, zato je težko ugajati navijačem z všečno igro in loviti rezultat. To ni alibi za poraz. Igranje za Olimpijo vedno prinaša pritisk, česar se moramo zavedati vsi, ki delujemo v moštvu,« pravi Robert Pevnik.

Kdo zagotovo (ne) bo začel

Pri sestavi verjetne postave Maribora se zlasti v tej pomladi, ko se vijoličasti ukvarjajo s poškodbami in tudi kartoni, Darko Milanič pa ob vsem tem išče najboljšo postavo, pogosto zmotimo. Vsaj za igralca, včasih še za kakega več. Ne uganemo. Ker je pred tokratnim derbijem neznank še toliko več, smo si pomagali z eliminacijsko metodo. Kdo zagotovo (ne) bo začel. In se zalomi že v vratih, čeprav je Kenan Pirić branil na zadnjih šestih tekmah, a še nikoli na derbiju. Delno gre za vprašanje izkušenj, ki jih ima Jasmin Handanović, delno pa tudi za kvoto treh tujcev, na katero večkrat spomni Milanič. V obrambi gotovo ne bo Marka Šulerja, za katerega se je že zdelo, da se bo tako kot Martin Milec in Mitja Viler vrnil, vendar je med tednom znova zapustil trening. Milec in Viler sta sicer prva izbira na robu obrambe, vendar je Aleks Pihler, spočit po odsluženih kartonih, na desni strani že jeseni pokazal, da lahko nadomesti tudi drugo izbiro Denisa Klinarja, ki bo manjkal zaradi kartonov. Na levi strani se je Žan Kolmanič proti Gorici izkazal s podajo Marcosu Tavaresu, Saša Gajser, Milaničev pomočnik, pa je opozoril, da je v nekaterih dvobojih vseeno še malo zaletav.

V Ljudskem vrtu so po zmagi nad Gorico kot vabilo v Ljubljano izbrali fotografijo, na kateri sta Amir Dervišević in Alexandru Cretu, oba neobhodno povezana z Ljubljano. Dervišević spomladi ni v jesenski formi, kar je opazil tudi Matjaž Kek, ki ga ni vpoklical v reprezentanco, kar vse bolj izkorišča Cretu, notranja rezerva, h katerim se spomladi rad zateče Zlatko Zahović. Strategija Maribora je vse bolj evropsko sistematična, prav od postavitve pa bo tokrat odvisno, kdo bo začel – in ne obrnjeno. Prvo postavo ima zagotovljeno prvi strelec Luka Zahović, skoraj gotovo pa tudi Dino Hotić, ki je počival proti Gorici zaradi kartonov, Milanič pa bo za kreacijo izbiral še med Tavaresom, Jasminom Mešanovićem in morebiti Felipejem Santosom. »Razliko smo ustvarili zaradi vztrajnosti,« so besede Darka Milaniča pred derbijem, ki nakazujejo, kaj bo zoperstavil individualni kvaliteti Olimpije – moštvo, ne posameznikov. Tekmo bo sodil Damir Skomina. Zanj bo to že 24. derbi v vlogi osrednjega delilca pravice. Naš namig: 2.