Včeraj smo objavili pripoved 33-letne ženske, ki očita zobozdravniku Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, da je bil 28. novembra 2016 do nje spolno nasilen v ordinaciji. Na podlagi njene izpovedbe in zbranih dokazov je tožilstvo vložilo obtožnico zoper 39-letnega stomatologa Nermina Suljića. Sodni postopek bi včeraj moral doživeti predobravnavni narok na okrožnem sodišču v Mariboru, a je bil tik pred zdajci preklican na zahtevo novega zagovornika, ker da se mora pripraviti na obrambo. Kot smo poročali včeraj, sta obtoženi in njegov prejšnji odvetnik prekinila sodelovanje.

Oškodovanka Irena in njena sestra Mateja (imeni smo zaradi zaščite žrtev spremenili) sta razkrili, da naj bi imel dogodek pod obtožbo še hujšo predzgodbo, ki deluje skorajda neverjetna. Z Mariborčankama smo govorili, bili sta prepričljivi, verodostojni. Oškodovanki sta preprosti in odkriti osebi, ki v preteklosti nista ovadili nikogar. Prostodušno sta priznali, da med zaslišanjem na sodišču nista razumeli, kaj pomeni biti verodostojen. Bili sta prepričani, da je to povezano z veroizpovedjo. Seveda v vseh tovrstnih sodnih postopkih velja domneva nedolžnosti, dokler ni krivda dokončno pravnomočno dokazana.

Sestrini očitki so še veliko hujši

Dvojčica Mateja je morala konec leta 2017 na zaslišanje k mariborski preiskovalni sodnici Vanji Obersnel. »Od vsega začetka sem bila prepričana, da sem bila jaz prva žrtev obdolženega,« zajoče Irena. »Šele na sodišču pa sem izvedela, da je to bila moja sestra dvojčica. In da je njej storil še nekaj hujšega.«

»Ko sem vstopila v prostor na sodišču, sem njega videla sedeti v prostoru. Začela sem se tresti,« se je dogodka pri preiskovalni sodnici spominjala Mateja. Na zaslišanju so jo vprašali, ali se je tudi nje kdaj dotaknil. »Preiskovalna sodnica je nato rekla, da moram povedati po resnici. Ker če bom krivo pričala, lahko dobim pet let zapora. Meni se je zrušilo vse.« Tudi med pogovorom z nami ni zmogla zadržati svojih čustev, ko je tok pripovedi segel v pomlad 2016.

Mateja je tedaj imela podobne težave z zobmi kot dvojčica Irena, zdravnik ji je zato izpulil več kočnikov in modrostne zobe. Na zobozdravstveni poseg je prišla tudi 12. aprila 2016.

Ko je sedla na zobozdravstveni stol, je dobila injekcijo v dlesni, v usta ji je zdravnik dal tampone. »Zakaj nisi kričala, so me kasneje spraševali. Nisem mogla, pa četudi bi, pri zobozdravniku mnogi kričijo, to ne bi bilo nič nenavadnega.« Zobozdravnik naj bi jo začel božati po nogi, nato naj bi ji rekel, naj vstane. »Ko sem to storila, me je od zadaj dvignil in mi glavo potisnil ob polico. Slekel mi je pajkice in govoril 'kaj bi ti delal, kako me pališ'.« Nato naj bi jo posilil, ejkakuliral pa da je v umivalnik. »Hitro sem potegnila hlače gor, on pa mi je rekel: 'Da ne boš komu povedala, ker vem, kje dela tvoj oče.' Ko sem odprla vrata, je v hipu postal uraden, v ordinacijo je vstopila sestra. Videla me je vso objokano. 'Saj ni bilo tako hudo,' mi je rekla.«

Doma se je oprhala, oblačila je vrgla v koš, dogodek je potlačila v podzavest in se ni zaupala nikomur, niti sestri. Preveč se je sramovala, hotela je imeti normalno življenje, imeti partnerja, biti srečna, poleg tega je prav takrat dobila novo zaposlitev. »Potem ko sem vse povedala povedala sodnici, sem bila olajšana, hkrati pa sem se počutila grozno, ker sem sestri povzročila bolečino. Če bi se ji zaupala prej, se ji to ne bi zgodilo,« se še danes bori z občutkom krivde.

Na zaslišanju obtoženi zanjo ni imel vprašanj. V obeh postopkih odločno zavrača krivdo, vztraja, da oškodovank ni nikdar nadlegoval – niti telesno niti verbalno.

Po očitanem dogodku je nadaljevala zdravljenje, v ordinacijo je prišla še večkrat. »Po enem posegu sem ga morala pospremiti v neki prostor, ki je deloval kot čajna kuhinja, češ da mi bo tam pokazal zobe iz porcelana. Tam se je spet začel božati po spolovilu, 'pridi k meni' je rekel in se me dotaknil. Hitro sem zgrabila kljuko. V hipu je postal uraden.«

Potem ko je končal stomatološke posege, domnevna oškodovanka zatrjuje, da je zobozdravniku izročila 450 evrov v gotovini. Za poplačilo stroška novih zob. »Denar sem si morala izposoditi, oče pa me je kregal, ker nisem dobila računa,« se spominja. Ko je kasneje zbirala dokaze o očitanem dejanju, je dobila podatek, da je poseg v celoti plačala zdravstvena zavarovalnica.