Pompeo je šel tokrat še dlje in napovedal, da bodo ZDA najverjetneje uvedle podoben ukrep proti vsem na ICC, ki bodo preiskovali domnevne zločine Izraelcev.

ZDA bi naj že ukrepale proti uslužbencem ICC, vendar pa Pompeo ni želel navesti proti komu natančno in katere domnevne zločine naj bi ti uslužbenci ICC preiskovali. Šlo naj bi za glavno tožilko ICC Fatou Bensouda, ki je lani želela sprožiti preiskave vojnih zločinov v Afganistanu.

»Odločeni smo zaščititi ameriške in zavezniške vojake ter civilno osebje pred življenjem v strahu zaradi krivičnega pregona za dejanja v obrambo naše velike države,« je sporočil Pompeo in obenem zagotovil, da bodo kršitve ali zločine Američanov preiskovala in preganjala le ameriška vojaška ali civilna sodišča.

ZDA so leta 2000 ob ustanovitvi podpisale Rimski statut, s katerim je bil ustanovljen ICC, vendar ga niso nikoli ratificirale. Bolton je kot predstavnik State Departmenta leta 2002 na sedežu ZN slovesno umaknil ameriški podpis rimskemu statutu. Septembra lani pa je dejal, da je ICC neposredna grožnja nacionalnim interesom ZDA in zagrozil s prepovedjo vstopa oziroma odvzemom vizuma uslužbencem ICC ter finančnimi sankcijami.

ICC je bil ustanovljen, da preganja storilce najhujših zločinov, če tega niso sposobne ali pripravljene storiti njihove lastne države. Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je Pompeovo napoved opredelila kot huliganski poskus kaznovanja preiskovalcev. »Trumpova vlada s tem pošilja jasno sporočilo vsem mučiteljem in morilcem - kar mirno delajte naprej,« je sporočila organizacija.