»To je drugi pogreb za Davida, ki so ga umorile oblasti v Republiki srbski,« je danes dejal njegov oče Davor Dragičević. Davidov oče se je tokrat prvič pokazal v javnosti, odkar je konec lanskega leta pobegnil iz Banjaluke, kjer mu grozi aretacija. Kot je dodal, se ne namerava vrniti tja in bo zaenkrat ostal na Dunaju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pred pogrebom se je na pokopališču zbralo okoli 250 ljudi, večinoma Bošnjakov, ki živijo v Avstriji. Prekop sta zahtevala Davidova starša, ker ne želita, da bi ostal v »zločinski, zasebni, mafijski državi, v kateri je bil umorjen in v kateri njegov umor skušajo skriti«. Davidova mati Suzana Radanović je še dodala, da se je za prekop odločila tudi, da bo lahko obiskovala sinov grob, ker živi zdaj v Dunajskem Novem mestu, v Banjaluko pa se ne misli več vrniti.

Iz skupine na Facebooku Pravica za Davida, ki je bila vzpostavljena z namenom, da bi razsvetlili okoliščine mladeničeve smrti, so v torek sporočili, da gre za najbolj žalosten dan od začetka njihovega boja za resnico in pravico. Davidov oče je konec lanskega leta pobegnil iz Banjaluke, da bi se izognil aretaciji. Za medije je pojasnil, da je pobegnil, ker naj bi predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik in notranji minister srbske entitete v BiH Republike srbske Dragan Lukač načrtovala njegov umor. Truplo Davida Dragičevića so našli 24. marca lani ob reki Vrbas. Pred tem so Davida pogrešali šest dni.

Smrt Davida Dragičevića je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno naredil, ker je bil obtožen kraje. Njegova starša vztrajata, da ga je umorila policija. Pri tem sta imela tudi podporo več tisoč protestnikov, ki so na večmesečnih shodih v Banjaluki obtožili oblasti Republike srbske, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Medtem so oblasti v Banjaluki prepovedale proteste. Preiskava pa še ni razkrila vseh podrobnosti sumljive smrti Davida Dragičevića, ki je odmevala tudi v državah jugovzhodne Evrope.