V Moskvi že skoraj sto let deluje tako imenovani Leninov laboratorij, ki je leta 1924 balzamiral ruskega komunističnega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina. Od leta 1996 se uradno imenuje Center za znanstveno raziskovanje in poučevanje metod biokemičnih tehnologij, njihove usluge pa so od balzamiranja Lenina koristile tudi druge komunistične države, kot sta Severna Koreja, kjer so balzamirali Kim Il Sunga in Kim Jong Ila, ter Vietnam, kjer so balzamirali Ho Ši Minha.

Ruski znanstveniki trupla pokojnikov balzamirajo več mesecev in jih morajo kasneje tudi redno vzdrževati. Glavna prednost procesa balzamiranja, ki so ga razvili sovjetski znanstveniki, se kaže v izjemno živem videzu trupla, ki je sicer nekoliko voščene polti, sicer pa brez madežev in ni togo.

Vzdrževalna dela na balzamiranih truplih morajo znanstveniki opraviti vsaj na vsaki dve leti. Po padcu Sovjetske zveze in krize s financiranjem pa so svoje usluge pričeli še bolj intenzivno ponujati tujim naročnikom. Vseeno se je obseg zaposlenih v laboratoriju tekom let zmanjšal. Na višku slave, je število zaposlenih štelo kar 200 znanstvenikov. Največji problem pa predstavlja pomanjkanje novih kadrov in pomanjkanje zanimanja za to področje znanosti. Znanje so medtem delili tudi z znanstveniki iz nekaterih držav, kjer se nahajajo balzamirana trupla, a velik del postopka ostaja skrivnost.

Ohranjanje balzamiranih trupel tudi ni poceni. Rusija je leta 2016 prvič objavila stroške, ki so povezani z vzdrževanjem Leninovega trupla. Znašali so okoli 177 tisoč evrov na leto.