Timi Zajc, najboljši slovenski skakalec v letošnji sezoni, je hitro prebolel razočaranje, potem ko se v torek v Lillehammerju ni uvrstil v finale. Na tretji postaji norveške turneje v Trondheimu je bil v serijah za trening in poskusnem skoku zadržan, na današnji tekmi pa je s četrtim mestom ponovil uvrstitev iz kvalifikacij tik pod stopničkami. Po prvi seriji je bil celo tretji, v finalu, kjer najboljši niso delali napak, ga je prehitel Avstrijec Stefan Kraft, vodilni v skupnem seštevku norveške turneje. »Skakalnica v Trondheimu mi je zelo všeč. Razmere so bile enake skoraj za vse, torej je bila tekma poštena. Glede na prejšnje tekme sem naredil nadgradnjo svojih skokov. Manjša napaka v finalu me je verjetno stala stopničk. Za letalnico mi je ostalo veliko energije, zato se že veselim poletov,« je bil vidno zadovoljen Timi Zajc.

Peter Prevc pomirjen na polete

Ko je Peter Prevc obakrat po doskoku od zadovoljstva stisnil pest, je bil to znak, da mu je nastop uspel po najboljših željah glede na trenutno formo. Z 12. mestom je dosegel drugo najboljšo uvrstitev v sezoni po tretjem mestu v nedeljo v Oslu. »Vesel sem, da sem glede na poskusno serijo naredil preskok navzgor. Tako pomirjen in z veseljem grem na polete v Vikersund, ki bodo zame velik izziv, saj bodo prvi v sezoni, potem ko me v Oberstdorfu ni bilo zraven,« je povedal Peter Prevc.

»Čudovito. Zajc je naredil dva odlična skoka, Prevc pa zelo dobra. Naredil je miselni preskok in svoje skoke zelo izboljšal glede na trening, na katerem je imel težave v počepu. Damjanu in Lanišku je malo zmanjkalo za finale,« je nastop ocenil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

Japonec Rjoju Kobajaši je danes letel v povsem svojem razredu. Edini na tekmi je dvakrat preletel črto 140 metrov in dosegel 12. zmago v sezoni. Ker so do konca sezone še tri tekme posameznikov, ima tako še vedno možnosti, da izenači rekordnih 15 zmag Petra Prevc v eni zimi. Čeprav je 22-letni japonski as drugouvrščenega Andreasa Stjernena premagal kar za 10,4 točke, je bil 30-letni Norvežan v središču pozornosti. Odločil se je, da na norveški turneji konča kariero in vsa skakalna karavana se je od njega poslovila tako, da mu je ob odhodu iz izteka postavila špalir iz smuči.

V skupnem seštevku norveške turneje je Kraft zadržal vodstvo, a zdaj je drugi mlajši izmed bratov Kobajaši z zaostankom 9,5 točke, medtem ko je Norvežan Robert Johannson po današnjem desetem mestu zdrsnil na tretje z zaostankom 15,2 točke. To obeta razburljiv boj na zadnji postaji turneje na letalnici v Vikersundu, kamor so se skakalci preselili takoj po današnji tekmi. Ker so Kraft (svetovni rekorder z 253,5 metra), Johansson in Kobajaši odlični letalci, se v kvalifikacijah jutri (ob 17.30), na ekipni tekmi jutri in tekmi posameznikov v nedeljo (obakrat ob 17. uri) obeta še oster boj za prvo mesto, ki prinaša tudi posebno denarno nagrado 60.000 evrov.

Maren Lundby prejela 35.000 evrov

Ženske so s tekmo v Trondheimu sklenile svojo prvo norveško turnejo. Domačinka Maren Lundby je s suvereno zmago, ki je bila že njena deseta v letošnji zimi, potrdila sloves najboljše skakalke sezone. Zasluženo je premočno s prednostjo 56,5 točke pred Nemko Katharino Althaus zmagala tudi v skupnem seštevku turneje, za kar je bila nagrajena s čekom za 35.000 evrov. To je za ženske skoke izjemen zaslužek, saj je Lundbyjeva z uspehi na vseh dosedanjih 22 tekmah svetovnega pokala (20 posamičnih in 2 ekipnih) zaslužila 41.700 evrov. Druga v seštevku turneje Altlahusova je bogatejša za 15.000 evrov, tretja Seyfarthova (obe Nemčija) pa za 5000 evrov.

Med Slovenkami je bila znova najboljša Nika Križnar, ki je po Oslu in Lillehammerju tudi na tretji tekmi turneje končala med deseterico, čeprav ji velike skakalnice, kakršne so bile na turneji, ne ustrezajo. Danes je končala na osmem mestu, na katero je napredovala s 13. mesta po prvi seriji. Slovenke so dosegle lep ekipni uspeh, saj jih je vseh šest osvojilo točke svetovnega pokala. »Ker ciljamo višje, sem kljub lepemu ekipnemu uspehu vesel le treh stvari. Novih točk Vtičeve, ponovno lepega rezultata Komarjeve in finalnega nastopa Križnarjeve. Nismo se znašli v Trondheimu, čeprav skakalnici nič ne manjka in je zelo lepa,« je izpostavil glavni trener slovenske vrste Zoran Zupančič. Skakalke so že odpotovale na novoustanovljeno rusko turnejo, kjer bodo jutri in v nedeljo tekmovale v Nižnem Tagilu, konec prihodnjega tedna pa še v finalu v Čajkovskem.