Kot učitelj kemije pa se spominjam preverjanja znanja pri splošni kemiji. Študentom prvega letnika univerzitetnega študija sem postavil preprosto vprašanje: kaj je kemijsko bel pepel, ki ostane po gorenju lesa. Presenečen sem bil z raznolikostjo odgovorov, pri čemer je bilo zelo malo pravilnih.

Gorenje lesa je kemijska reakcija, pri kateri nastane več novih snovi. Sprošča pa se energija kot toplota in svetloba. Nastanejo saje (element ogljik – C), plin ogljikov dioksid (CO

2

), vodna para (H

2

O), preostane pa pepel. Lesni pepel vsebuje veliko kalcijevega karbonata (CaCO

3

), petino magnezijevega oksida (MgO) ter mešan kalijev kalcijev karbonat (K

2

CO

3

.CaCO

3

). Preostali minerali so hidroksiapatit in kalijev klorid (KCl). Seveda je kemijska sestava odvisna od vrste lesa. Čisti lesni pepel s pridom uporabljamo na vrtu in je bistven za dobro rast in odpornost rastlin. Je bazičen in zato primeren za kislo zemljo. V topni obliki vsebuje le kalijeve ione, zato je odlično naravno kalijevo gnojilo. Koristno in zdravo je, da hrana z vrta vsebuje veliko kalija.

Zgoraj smo se naučili nekaj o enostavni kemiji in spoznali nekaj formul. V kemiji lahko postavimo še nekaj vprašanj, na katera pa je težko najti smiseln odgovor. Nekje sem prebral naslednje: »Voda, ki jo uporabljamo, je lahko sladka, morska in naravna mineralna voda.« Seveda voda, ki jo pijemo v celinskem delu Slovenije, ni sladka, saj ne vsebuje sladkorja. Je pa rahlo slana, vsebuje pač natrijeve in kloridne ione. Lahko bi jo poimenovali kot rahlo mineralno vodo, ker vsebuje minerale, vendar precej manj kot naše znane, naravne mineralne vode. Morska voda pa je dokazano slana. Tudi delitev rib na sladkovodne in morske je rahlo dvomljiva. Nadalje, če si ogledamo nalepko na steklenici kisa za vlaganje, preberem: kis vsebuje devet odstotkov kislosti. Torej moramo natehtati devet gramov kislosti in dodati 91 gramov vode, da dobimo 100 gramov kisa za vlaganje želene koncentracije. Lažje bi bilo napisati, da kis za vlaganje vsebuje približno devet odstotkov ocetne kisline – lahko pa se doda tudi kemijska formula CH

3

COOH.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).