Sandoz je pred pomembnim preoblikovanjem, je v sporočilu zapisal Francis in dodal, da se ne more zavezati, da bo ostal z družbo v tem večletnem projektu, zato je ocenil, da je čas za odhod.

Glavni izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan je dejal, da je Francis uspešno krmaril v zahtevnem tržnem okolju in ob izzivih v ZDA. "Sedaj, ko začenjamo večletni program transformacije, po katerem bo poslovanje bolj avtonomno, se je Richard iz osebnih razlogov odločil, da se ne more zavezati Sandozu do konca transformacije," je navedel.

Francisovo mesto bo začasno zasedel Balestrieri, ki je v Novartisu 25 let, trenutno pa vodi Sandoz Europe, ki ustvari polovico vse Sandozove prodaje. Balestrieri po navedbah iz Leka dobro pozna delovanje Sandoza v Sloveniji in je tudi predsednik nadzornega sveta Leka.

Francis je v pogovoru za STA v začetku februarja dejal, da je Sandoz je pred velikimi spremembami ter da bo vodstvo v letu in pol pregledalo poslovanje in prisotnost v več kot 150 državah ter zarisalo novo pot.

Sandoz, ki združuje generična podjetja znotraj Novartisa, pestijo pritiski na cene, s težavami pa se sooča predvsem na ameriškem trgu, zato se mu v prihodnjih 18 mesecih obetajo velike spremembe in regionalna konsolidacija, je dejal Francis. Glede Slovenije, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz, je zatrdil, da zaenkrat ne pričakuje velikih sprememb.

Novartis v Sloveniji zaposluje 4085 ljudi, za podporo Novartisovi poslovni diviziji Sandoz je zadolženih približno 550 sodelavcev. "Slovenija je eden naših draguljev, tako z vidika proizvodnje kot tudi razvoja," je poudaril Francis in spomnil, da v Sloveniji širijo razvojni center, ki je že sedaj največji razvojni center v okviru Sandoza.