Kot je razvidno z več posnetkov iz indijske zvezne države Madja Pradeš, papige ob stiku z makovimi cvetovi podivjajo. Besno trgajo cvetove, da bi iz njih pridobile makova semena. Včasih pograbijo tudi celotno rastlino skupaj s steblom in z njo odletijo v bližnje gozdove, ki zanje veljajo za dobro skrivališče.

Kot sporočajo tamkajšnji kmetje, papige večkrat celo počakajo, da oni sami obrežejo rastline, da bi bolje rastle, kar izpostavi vsebnosti rastline, iz katerih pridobivamo morfij. Tako kmetje papigam olajšajo delo, ki bi ga morale opraviti, da zadovoljijo svojo odvisnost. Kmetje pravijo, da so se papige naučile biti med svojim početjem izjemno tiho, tako da jih je težje opaziti. Po poročanju medijev, so postale od opiatov že zares odvisne, kar otežuje njihovo delo, saj morajo biti konstantno na preži, da zaščitijo sadove svojega dela.

Mak, sicer znan pod latinskim imenom Papaver somniferum, je ena najstarejših zdravilnih rastlin na svetu. Opiati, ki jih iz te rastline pridobivamo, pa se že tisočletja uporabljajo za zdravilne in rekreacijske namene. Danes se iz maka pridobivata dve najpogostejši zdravili proti bolečinam -morfij in kodein.

Kot je za Daily Mail pojasnil doktor R.S. Chundawat, sicer strokovnjak za opiate, opiati lahko vpliva na papige na enak način kot na človeka vplivata kava ali čaj - dajo jim takojšnjo energijo. Kot je dodal, je povsem možno, da ptice padejo v odvisnost, ko enkrat začutijo tolikšen naval energije.