»Tožilci so 8. marca obtožili Mariana K., da je naročil umor preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka,« je danes dejal neimenovan specializirani tožilec novinarjem v Bratislavi.

Kočner je že od junija lani v priporu zaradi afere ponarejanja zadolžnic. Njegove dejavnosti je raziskoval tudi Kuciak.

Zaradi umora novinarja so že lani vložili obtožnice proti štirim osebam. Med drugim proti poslovnežu Zoltanu Andruski, ki je kasneje dejal, da je Kočner pravi naročnik umora. Andrusko je bil po ocenah preiskovalcev posrednik med 44-letno Aleno Zs., ki naj bi naročila in plačala 70.000 evrov za umor domnevnemu morilcu Tomasu Sz. in vozniku Miroslavu M., ki ga je peljal na kraj zločina.

Hipoteza, da je omenjena ženska naročila umor, je bila od začetka vprašljiva. Delala je sicer kot prevajalka italijanščine za Kočnerja, ki je bil boter njene hčerke.

Kuciak je v času umora februarja lani preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki. Po njegovem umoru in umoru njegove zaročenke Martine Kušnirove na njunem domu 21. februarja so na Slovaškem proti vladi potekale množične demonstracije, ki so privedle do odstopa premierja Roberta Fica.