Ščuka je za portal Svet24 komentiral predlog nekdanje učiteljice Suzane Belak Pungartnik, kako se lotiti problematičnih, predvsem pa nasilnih otrok v osnovnih šolah. Pri tem pa je po navedbah podeljevalcev letošnje bodeče neže enačil posilstvo in spolni odnos. »Kar ni le nedopustno, temveč tudi izjemno nevarno,« so zapisali organizatorji in dodali, da je v nadaljevanju Ščuka porazdelil odgovornost za posilstvo med žrtev in povzročitelja, kar da kaže na popolno nerazumevanje nasilja.

Trinajst podpisnikov odprtega pisma pa sluti, »da je bodeča neža s spremljajočo obrazložitvijo posledica nepoznavanja dela Vilija Ščuke. »Citatu« lahko namreč verjamejo le ljudje, ki nikoli niso poslušali njegovega predavanja, ki niso brali njegovih knjig, ki niso bili deležni njegove pomoči kot pacienti, ki niso doživeli njegove podpore v duševni stiski. Gotovo ne vedo za njegovo reševanje mnogih mladih (z motnjami hranjenja, zasvojenih, učno neuspešnih, sprtih s svojimi starši ali vrstniki, samomorilnih ...) In najbrž ne vedo, da je mnogim pomagal popolnoma brezplačno, da je svoj čas posvečal ljudem v stiski tudi takrat, ko mnoge institucije nimajo odprtih vrat za osebe v krizi,« so navedli in pri tem izpostavili njegove uspešne delavnice in napisane knjige.

»Poskus odpravljanja posledic javnega napada na strokovnjaka«

Hkrati so dodali, da se pridružujejo prizadevanjem za dosledno odpravljanje vseh vrst nasilja, fizičnega, psihičnega, besednega, ekonomskega in spolnega. »In naše pismo je tudi poskus odpravljanja posledic javnega napada na strokovnjaka, ki si zaradi svojega vseživljenjskega humanega in strokovnega delovanja zasluži globoko spoštovanje,« so zatrdili.

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si v sodelovanju z zainteresirano javnostjo bodečo nežo podeli za seksistično izjavo leta. »Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete,« piše na spletni strani festivala.