Slab teden dni preden bo skupščina evropske ljudske stranke razpravljala o morebitni izključitvi stranke Fidesz madžarskega premiera Viktorja Orbana iz njihove politične družine, so članice EPP prejele pismo iz Budimpešte. V pismu se madžarski premier članicam EPP opravičuje, da jih je v nedavnem intervjuju za nemški časopis Die Welt označil za »koristne idiote«. S tem naj bi hotel povedati, da njegovi kritiki iz vrst EPP s takšno politiko koristijo le levici, saj da zato prihaja do delitev v EPP.

»Želim se opravičiti za svojo izjavo, če ste se z njo počutili napadeni,« je v pismu zgolj tistim strankam, ki terjajo njegovo izključitev iz EPP, zapisal Orban. Njegov tiskovni predstavnik v Budimpešti je dejal, da se je premier opravičil za protievropsko retoriko.

Beke: Opravičilo ne zadostuje

V svojem pismu je Orban zaprosil tudi, naj stranke premislijo svojo zahtevo in ne zahtevajo izključitve Fidesza iz EPP. S takšno prošnjo se je v pismu osebno obrnil na predsedujočega flamski stranki CD&V Wouterja Bekeja, ki je dal pobudo za izključitev Fidesza. »Ni skrivnost, da obstajajo resna razhajanja o vprašanjih migracij, zaščiti krščanske kulture in prihodnosti Evrope. Prav tako ni skrivnost, da ne želimo spremeniti svojih stališč o teh vprašanjih. Zame ni razumno, da se takšna razhajanja poskuša rešiti z izključitvijo ene stranke iz politične družine. Zato bi vas spoštljivo prosil, da premislite o svojem predlogu, če je to mogoče,« je Bekeja v pismu nagovoril Orban.

Vprašanje pa je, ali bo to opravičilo dovolj, da bi se ustavil morebiten postopek izključitve stranke Fidesz iz EPP. Ne nazadnje gre zgolj za eno od treh zahtev, pa še ta ni izpolnjena v celoti. Orban se namreč v pismu ne opravičuje za svojo protievropsko retoriko ali plakatne napade na predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, prav tako visokega člana EPP. Da opravičilo ne zadošča, je ocenil kar pobudnik poziva za Fideszevo izključitev Beke. »Sprejemam opravičilo, a tukaj ni šlo za razžalitev Wouterja Bekeja. Gre za spoštovanje evropskih vrednot in boljše sodelovanje pri zaščiti zunanjih meja EU. Glede tega ne vidim sprememb. CD&V vztraja pri svoji poziciji: za Fidesz ni prostora v EPP,« je na twitterju zapisal belgijski politik.

Vodilni kandidat EPP za prihodnjega predsednika evropske komisije Martin Weber je v odzivu na prispelo pismo iz Budimpešte ocenil, da gre za prvi pozitivni signal. A hkrati je Orbana pozval k izpolnitvi drugih zahtev za ohranitev članstva v EPP. V skladu s temi naj bi prenehal protievropsko plakatno kampanjo in uredil delovanje Srednjeevropske univerze (CEU).

Neizpolnjen tudi pogoj delovanja CEU

Skupščina EPP bo o morebitni izključitvi Fidesza odločala prihodnjo sredo. Do takrat bi moralo biti jasno, ali bo Orban izpolnil pogoj obnovitve popolnega delovanja Srednjeevropske univerze (CEU) v Budimpešti. Martin Weber je med nedavnim obiskom v madžarski prestolnici Viktorju Orbanu prenesel ponudbo, da bi CEU delno financirala bavarska vlada, Tehniška univerza iz Münchna pa bi upravljala študijske programe dveh kateder CEU.

Po obisku Webra pri rektorju univerze Michaelu Ignatieffu so v CEU sprva Webrovo ponudbo označili kot sprejemljivo. Danes pa so poudarili, da bodo preklicali selitev magistrskih in doktorskih programov na Dunaj le v primeru, če bo madžarska vlada sprejela obvezujočo odločitev, da bo CEU lahko opravljala v Budimpešti vse svoje aktivnosti.