Po zagovoru obeh obdolženih prejšnji teden se v sodni dvorani ta teden vrstijo priče, ki so jih v zvezi s tem primerom zaslišali že v fazi preiskave. Danes je tako med drugim pričal moški, ki je pred dvema letoma v gostilni slišal pogovor o ustanavljanju »neke garde« in je to kasneje v šali omenil prijateljem policistom. To je bilo po njegovih besedah tudi vse, kar je imel osebno opraviti s tem primerom.

Nadalje so kot pričo zaslišali fanta, ki je Gibanju Zedinjena Slovenija tiskal majice, in predstavnico te stranke iz Brežic. Slednja je zatrdila, da Šiška ni nikoli slišala »ščuvati k nasilnemu uporu«. Spornega postroja Štajerske varde pri Apačah se ni udeležila, je pa potrdila, da je po družbenih omrežjih posredovala naprej Šiškov poziv k udeležbi pri oblikovanju »skupine za varovanje meje pred migranti«. Zatrdila je, da bi bila tudi sama pripravljena »iti na mejo braniti svoje življenje«, na vprašanje Šiška, če bi bila ob tem pripravljena tudi zrušiti državno oblast, pa je odgovorila z ne. Tudi drugi član Gibanja Zedinjena Slovenija, ki je bil danes klican na sodišče kot priča, je povedal, da njihova stranka nikoli ni imela namena rušiti obstoječe državne oblasti in da tega Šiško ni nikoli dejal.

Tožilec Tilen Ivič očita Šišku ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v povezavi z oboroženim odporom, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja leta 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani ter pozivanjem drugim deželam, da se organizirajo podobno. Nekdanji kandidat za župana Maribora in predsednika republike Šiško, ki je v priporu, zavrača vse očitke iz obtožnice. V več kot deset ur dolgem zagovoru je zatrdil, da je šlo pri postroju Štajerske varde zgolj za provokacijo, s katero so želeli prebiti medijsko blokado. »Nisem pozival k rušenju ustave, ampak k njenemu spoštovanju,« je zatrdil in poudaril, da nikoli ni pozival k nasilju. Lesjak, ki se brani s prostosti, prav tako vztraja, da so želeli samo spodbuditi zanimanje javnosti. To po njegovih trditvah dokazujejo objave na spletu, nikakor pa na tak način ne bi moglo potekati kakršnokoli resno ustanavljanje paravojaških enot.

Na seznamu prič prvič tudi Borut Pahor

Obramba je na seznam predlaganih prič dala tudi predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše. Po besedah Šiškove zagovornice Lucije Šikovec Ušaj bi prvi lahko kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pojasnil, ali so te res v tako slabem stanju, da bi utegnile poklekniti pred »športnim društvom s soft air orožjem«, Cerar o tem, kako ogroženega se je dejansko počutil, Janša pa bi lahko kaj povedal o svojih preteklih predlogih za oblikovanje nacionalne garde. Zaenkrat ni znano, ali je sodišče že odločilo, če bo sprejelo te predloge.

Naslednja obravnava je na sodišču razpisana v petek, ko naj bi med drugim pričali tudi kriminalisti, nato pa naj bi se sojenje nadaljevalo konec prihodnjega tedna.