Črni skrinjici sta z letalom pristali na pariškem letališču Charles de Gaulle, od koder ju bodo že danes prepeljali na analizo v urad za preiskave in analize francoske agencije za varnost v letalskem prometu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omenjeni urad je pred tem prek Twitterja sporočil, da so jih za pomoč pri analizi črnih skrinjic zaprosile etiopske oblasti. V Adis Abebi so v sredo pojasnili, da sami nimajo potrebne opreme za analizo podatkov s skrinjic in da jih bodo zato poslali na pregled v tujino.

V črnih skrinjicah so posnetki pogovorov v pilotski kabini in vsi podatki o letu, zato sta ključnega pomena za razjasnitev tragedije. V običajnih primerih te zbirnike podatkov po nesrečah pošiljajo v državo proizvajalca letal, kar bi v primeru Boeinga pomenilo ZDA.

Nedeljska tragedija etiopskega letala je bila druga nesreče boeinga 737 max 8 po tisti v Indoneziji oktobra lani, v kateri je umrlo vseh 189 ljudi na krovu. Zaradi dveh smrtonosnih nesreč letal te vrste v petih mesecih se je več držav odločilo prepovedati letenje teh plovil v svojem zračnem prostoru oz. jih je prizemljilo. V sredo so med drugim slednje storile tudi ZDA.