Evropski parlament je k ustavitvi pristopnih pogovorov s Turčijo pozval v neobvezujoči resoluciji. Gre v prvi vrsti za opozorilo Turčiji na pomanjkljivosti na področju zagotavljanja državljanskih pravic in medijske svobode. Stanje na tem področju se je po čistkah po poskusu državnega udara leta 2016 namreč drastično poslabšalo. »Turčija ima svetovni rekord po številu zaprtih novinarjev,« je opozorila evropska poslanka Kati Piri iz Nizozemske. "Naši pozivi k spoštovanju temeljnih pravic so naleteli na gluha ušesa v Ankari," je dodala. Resolucijo je na koncu podprlo 370 poslancev, 109 jih je bilo proti, 143 pa se jih je vzdržalo.

Turško zunanje ministrstvo je to resolucijo označilo za kontradiktorno in pristransko, ki da ne bo imela nobenega pomena za Turčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izpostavili so, da ta odločitev parlamenta »prihaja v času skupnih prizadevanj za obnovitev odnosov med našo državo in EU«. Vendarle so v Ankari tudi zagotovili, da se zavedajo težav in da si prizadevajo za izboljšanje položaja glede varovanja človekovih pravic in tudi glede vladavine prava.

Turčija se za članstvo v EU pogaja že skoraj 20 let. Pogajalski proces je trenutno praktično zamrznjen, ne pa tudi formalno prekinjen. Članice glede tega vprašanja niso enotne, niti ni glede tega zadostne večine. Turčija ima sicer med članicami EU le malo zagovornic, ki bi jasno in glasno podpirale njeno članstvo. Vendar pa na drugi strani jasno nasprotovanje njenemu članstvu in zavzemanju za prekinitev pristopnih pogajanj zapleta dejstvo, da je EU odvisna od Turčije pri zaustavljanju migracijskega toka z Bližnjega vzhoda.