Kot poroča časnik, je tožilstvo terjalo podaljšanje pripora zoper oba obdolžena, saj je menilo, da ponovitvena nevarnost pri nobenem od njiju ni prenehala. Prvostopenjsko sodišče ji je pritrdilo, odvetnika obdolženih Simon Dolinšek in Robert Berkovič pa sta se na to pritožila. Čeprav je višje sodišče soglašalo z okrožnim, da je pri obdolženih še vedno podan priporni razlog iz ponovitvene nevarnosti, sta s pritožbo uspela. Višji sodniki so po pisanju Večera namreč sledili merilom, ki jih je za presojo razumnosti trajanja pripora postavilo Evropsko sodišče za človekove pravice, in odločili, da je treba obdolžena izpustiti, saj sama nista z ničemer prispevala k dolgotrajnosti postopka. V priporu sta bila deset mesecev, sojenje pa se še sploh ni pričelo, saj obtožnica še vedno ni pravnomočna.

Obtožnica prvič vložena konec junija

Mariborsko tožilstvo je obtožnico prvič vložilo 20. junija in drugič 27. decembra lani, obramba pa je zoper njo ugovarjala. Ker glede na dosedanji tek kazenskega postopka ni mogoče predvideti, kdaj bo odločeno o ugovorih zoper novo obtožnico, po presoji višjih sodnikov to govori v prid odpravi pripora, »saj bi nadaljnje bivanje obdolžencev v hišnem priporu pomenilo nesorazmerno dolg poseg v njuno svobodo«, dodaja časnik. Do zapletov v omenjenem primeru je prišlo z eno od prič iz tujine, ki so jo kljub opozorilu zaslišali, ne da bi bila s tem seznanjena obramba. Ponovno zaslišanje priče, ki trenutno živi v Bosni in Hercegovini, so medtem že opravili, zato je tožilstvo že pred koncem leta znova vložilo obtožnico.

Pri zaslišani priči gre po preteklem pisanju Večera za hrvaško atletinjo Danijelo Kuna, ki so jo zaslišali v Livnu. Slednja je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa padla na dopinškem testu. Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo naj bi priznala, da je tekmovala pod vplivom prepovedanih substanc, in izdala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal slovenski trener, nekdanji maratonec in gorski tekač Igor Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Špes, o katerem je bila prepričana, da je zdravnik. Kuna je bila kaznovana s prepovedjo tekmovanj za eno leto, proti Špesu in Šalamunu, ki ju je obremenila, pa so policisti na podlagi sodne odredbe začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, je še poročal Večer.

Mariborski kriminalisti so sicer v preiskavi aprila lani, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki se nahaja v zdravilu Aranesp 500. V poznejših hišnih preiskavah so zasegli še zdravila Dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.

Takrat so pojasnili, da naj bi osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju.