»Preden je (Mussolini) razglasil vojno celemu svetu, (...) je naredil tudi nekaj dobrih stvari, da je zgradil infrastrukturo v naši državi,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Tajani povedal za Radio24. »Nisem fašist in nikoli nisem bil. Vendar če smo iskreni - zgradil je ceste, mostove, zgradbe in športna poslopja,« je še povedal predsednik parlamenta iz Evropske ljudske stranke (EPP). S tem je sprožil burne odzive predvsem v politični skupini socialdemokratov (S&D). Vodja te politične skupine v Evropskem parlamentu Udo Bullmann je izjave označil za »neverjetne«. »Kako lahko predsednik Evropskega parlamenta ne priznava narave fašizma. Potrebujemo takojšnje pojasnilo,« je zapisal twitterju.

Tajani se je kasneje za svojo izjavo opravičil. »Kot prepričan antifašist se opravičujem vsem, ki sem jih morda s svojimi besedami prizadel. Moje izjave niso bile nikakor namenjene upravičevanju protidemokratičnega ali totalitarnega režima,« je Tajani po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal v izjavi. Poudaril je, da je zelo žalosten, da so nekateri kljub njegovi osebni in politični zgodovini mislili, da bi lahko bil prizanesljiv do fašizma. »Vedno sem poudarjal, da sta bila Mussolini in fašizem najtemnejši poglavji preteklega stoletja,« je zapisal. Dodal je, da se je vedno boril proti vsem oblikam diktature ali totalitarizma.

V sredinem prvem odzivu na kritike, na katere so naletele te izjave, je sicer zapisal, da »naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu«. »Vedno sem bil prepričan antifašist, ne bom dovolil, da kdorkoli namiguje drugače,« je poudaril. Danes pa so evropski poslanci levosredinskih in levih strank na plenarnem zasedanju od njega zahtevali opravičilo in umik teh izjav. »Od predsednika parlamenta zahtevam umik teh izjav, drugače pa naj odstopi,« je povedal poslanec Zelenih Philippe Lamberts in s tem požel aplavz med kolegi iz sorodnih političnih skupin na levem polu političnega spektra.