Minister za komunikacije Madurove vlade Jorge Rodriguez je državljanom sporočil, da se bo javni sektor danes vrnil na delo, vendar pa bodo javne šole ostale zaprte še najmanj do petka. Prisilni dopust in počitnice so trajale od petka, ko je brez elektrike ostalo 22 od 23 zveznih držav Venezuele.

Izpad elektrike naj bi državo stal 875 milijonov dolarjev, ki jih zaradi dolgoletne recesije in krize, ki je povzročila pomanjkanje in beg treh milijonov ljudi, Venezuela nima.

Izpad elektrike je nekoliko okrepil položaj predsednika nacionalne skupščine Juana Guaidoja, ki se je januarja oklical za začasnega predsednika države. Guaido je za izpad elektrike obtožil nesposoben režim, Nicolas Maduro pa meni, da gre za zaroto, skovano v ZDA.

Režim je Guaidoja obtožil sodelovanja v zaroti in državno tožilstvo je uvedlo preiskavo, ker je izjavil, da se bo električni mrk končal skupaj z vladavino Madura. To se sedaj očitno ni zgodilo in evolucija revolucije proti Maduru se nadaljuje.

Izpad elektrike je sicer med drugim zakrivil smrt najmanj 20 bolnikov, ki niso mogli na dializo, poslabšala se je oskrba s pitno vodo, hrana pa je gnila po hladilnikih.

Maduro je že v torek razglasil zmago v boju za elektriko, katere izpad naj bi po njegovih besedah povzročili s kibernetskim in elektro-magnetnim napadom na kompleks hidroelektrarn Guri, ki zagotavlja elektriko 80 odstotkom države.

Resni analitiki menijo, da je bil izpad elektrike najverjetneje posledica več let zanemarjanja in pomanjkanja investicij v vzdrževanje in obnovo, pa tudi tega, da je Maduro pogosto na odgovorne položaje civilnega sektorja postavljal zveste ljudi iz vrst varnostnih sil, ne pa strokovnjake. Potem so bile tu še sankcije ZDA, ki so škodovale izvozu venezuelske nafte.

Maduro je v torek zvečer naznanil, da bo oblikoval posebno komisijo za preiskavo izpada elektrike, pri čemer naj bi sodelovali mednarodni strokovnjaki, vendar iz držav kot so Rusija, Kitajska in Kuba, ki ga podpirajo še naprej. Guaido si je doslej nabral priznanja nekaj več kot 50 držav.