Predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi, je najbolj jasno doslej povedala, da trenutno zavrača začetek postopka za odstavitev predsednika Donalda Trumpa, ki ga zahtevajo nekateri poslanci njene stranke. Pelosijeva je v pogovoru za Washington Post dejala, da je postopek odstavitve lahko izredno razdiralen za državo, če ne obstajajo zares močni, neovrgljivi argumenti in podpora obeh strank, torej tudi republikanske. V tem trenutku tega ni in bi postopek razklal državo oziroma javnost, Trump pa »tega preprosto ni vreden«, je dejala Pelosijeva in dodala, da postopka odstavljanja ne bi smeli sprožati iz političnih vzrokov.

Pelosijeva se dobro spomni, kako je postopek neuspelega odstavljanja demokratskega predsednika Billa Clintona vplival na državo in kako kratko so potegnili republikanci, ker so se ga lotili. Možnosti postopka sicer ni izključila, rekoč, da je treba počakati, kaj bo pisalo v poročilu posebne preiskave Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v volitve in Trumpovi kampanji, ali na rezultate preiskav Trumpa, ki jih vodijo v odborih predstavniškega doma.

Njeno stališče proti postopku odstavitve je namenjeno tako javnosti kot nekaterim drugače mislečim demokratskim poslancem na čelu z Rashido Tlaib, ki pravi, da bo vložila predlog zakona o postopku odstavitve, kar po zakonu lahko stori. Somišljenikov ima Tlaibova še nekaj več, odkar je bivši Trumpov odvetnik Michael Cohen v pričanju v kongresu navrgel vrsto obtožb na račun Trumpa. A velika večina demokratov trenutno drži s Pelosijevo.

Demokrati so z začetkom postopka odstavitve Trumpa dvakrat poskušali tudi v prejšnji sestavi kongresa z republikansko večino v predstavniškem domu, a seveda niso prišli daleč, enkrat pa tudi že v novi sestavi kongresa. ba