Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je sestavil posebno vladno komisijo za preiskavo »kibernetičnega napada« na venezuelski električni sistem. S tem v zvezi namerava prositi za pomoč OZN in zavezniške države Rusijo, Kitajsko in Iran. Venezuelski mandatar je tudi tokrat zatrdil, da je bil napad na električni sistem izveden iz različnih ameriških mest po ukazu Pentagona.

Mnenja o vzrokih izpada električnega sistema so sicer deljena. Kolumnist Kalev Leetaru pri ameriški reviji Forbes pravi, da je »kibernetični napad« zelo verjetna možnost, medtem ko ameriški strokovnjak za informatiko Jeff Middleton trdi, da »je to zelo malo verjetno«. Po besedah inženirja Winstona Cabasa, predsednika venezuelskega združenja električnih inženirjev (Aviem), kibernetični napad ni mogoč, ker je nazorni sistem v hidroelektrarni Guri, kjer je prišlo do izpada, analogen in ne digitalen. Pojasnil je, da je venezuelski elektroenergetski sistem »ranljiv, krhek in nestabilen« zaradi pomanjkanja investicij, strokovnjakov, vzdrževanja in korupcije ter nestrokovnega vodenja. Izpadi dobave električne energije so stalnica v državi. V zadnjih mesecih so strokovnjaki in celo sindikati večkrat javno opozarjali na katastrofalno stanje in možnost razpada celotnega sistema ob najmanjši napaki ali okvari.

Madurov poziv k dialogu z ZDA

Kakor koli, posledice so uničujoče. Celotno gospodarstvo je zastalo, onemogočen je bil celo izvoz nafte, prebivalstvo je ostalo brez vode, transporta, hrane, goriva, zdravstvene oskrbe, telekomunikacijskih povezav, pa tudi brez denarja, ker bankomati niso delovali. Razbohotil se je vandalizem, številne trgovine so bile izropane. Parlament je zato na predlog samooklicanega predsednika Juana Guaidoja razglasil izredno stanje in pozval varnostne sile, da zavarujejo vse električne centrale. Toda oblast je še vedno v rokah Madura, ki se za odločitve parlamenta ne zmeni.

V torek je državni tožilec Tarek W. Saab javnost seznanil, da je proti Guaidoju uvedel preiskavo zaradi njegove izjave, da bo konec teme in se bo vrnila elektrika, ko Madura ne bo več na oblasti. Ta izjava naj bi bila dokaz, da je Guaido intelektualni avtor električne sabotaže. Na podlagi domneve o vpletenosti v sabotažo je tajna policija v ponedeljek aretirala novinarja Luisa Carlosa Diaza, a ga je v torek izpustila zaradi protestov novinarjev in na zahtevo visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je konec tedna v Caracas poslala posebno delegacijo z nalogo, da ugotovi stanje v državi.

Guaido pa se ne ozira na grožnje. V torek se je udeležil več protestnih shodov v Caracasu, na katerih je povedal, da se je Maduro menda več dni skrival in da bo sam v kratkem zasedel pisarno v vladni palači Miraflores. Prebivalstvo je nagovoril, naj ostane mirno in spoštuje javno lastnino.

Na drugi strani Trumpova administracija napoveduje dodatne sankcije, ki se nanašajo tudi na ruska transnacionalna podjetja, ki sodelujejo z Madurovo vlado. Madurov režim pa je v ponedeljek odredil takojšnji izgon ameriških diplomatov, ki so še ostali na veleposlaništvu v Caracasu, a je že v torek vnovič pozval Washington k dialogu. V oddaji prek radijskega omrežja je dejal: »Ponavljam poziv k dialogu z ZDA, kljub njihovim stalnim napadom na našo domovino«. Predlaga, da bi dialog potekal prek ameriških in venezuelskih predstavnikov v OZN.