V Ameriki je te dni izbruhnil škandal, ki se bere kot scenarij za hollywoodski film, vanj pa so vpleteni zvezdniki, bogataši in elitne ameriške univerze. Film bo v prihodnosti zagotovo posnet, vemo pa, kdo v njem še bolj zagotovo ne bo igral – Felicity Huffman, William H. Macy in Lori Loughlin. Trojica od približno 50 obtoženih predstavlja najbolj izstopajoči del goljufije, ki je uspešno potekala več let na različnih ameriških univerzah, vse skupaj pa je povezovala želja premožnih staršev po tem, da svoje otroke, ki večinoma niso pokazali ne želje po študiju ne športnega talenta, za vsako ceno vpišejo na eno od prestižnejših fakultet.

Poleg Felicity Huffman tudi Lori Loughlin iz Polne hiše

Felicity Huffman, ki je bila leta 2006 nominirana za oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Transamerika, je še vedno najbolj znana po z emmyjem nagrajeni vlogi iz TV-serije Razočarane gospodinje, v kateri je med letoma 2004 in 2012 igrala mamo štirih otrok, ki poskuša loviti ravnotežje med družinskim življenjem in službo v odvetniški pisarni. Da bi se kot televizijska odvetnica naučila, da se zločin ne izplača, pa očitno ni bilo pričakovati. Zvezdnica, ki je igrala tudi v seriji American Crime, z njo v eni od glavnih vlog pa na male zaslone in splet prihajata še serija When They Seee Us in film Otherhood, je bila v torek aretirana, po plačilu 250.000 dolarjev varščine pa bo na sojenje zaradi goljufije lahko počakala doma. Njen mož, igralec William H. Macy, ki je v intervjuju za revijo Parade še pred kratkim govoril, kako stresen je čas vpisov na univerzo, a bo hčerki vseeno pustil, da si ob sprejemu na fakulteto vzame leto pavze, pa se je obtožbi za zdaj izognil.

Huffmanova je oblastem predala svoj potni list, na zveznem sodišču v Bostonu pa se mora pojaviti 29. marca. Obtožena je, da je plačala 15.000 dolarjev organizaciji, ki je njeni starejši hčeri omogočila goljufanje pri pisanju testov nacionalnega preverjanja znanja, tako da je imela več časa in da so ji popravili nepravilne odgovore. Podobno je Huffmanova nameravala storiti z mlajšo hčerjo, a si je nato premislila, sta se pa za goljufijo v primeru obeh svojih hčera odločila igralka Lori Loughlin, znana kot teta Becky iz Polne hiše, in njen mož, modni oblikovalec Mossimo Giannuli. Giannuli, ki je bil iz pripora izpuščen po plačilu milijona dolarjev varščine, je bil pripravljen plačati pol milijona dolarjev, da bi se njegovi hčeri vpisali na Univerzo Južne Kalifornije kot del veslaške ekipe, čeprav sploh nista veslali, podobno pa je hčer na isto univerzo kot članico vaterpolske ekipe hotel spraviti uspešen kalifornijski vinar Agustin Huneeus Jr.

Goljufanje pri testih in lažne reference

FBI je afero z vpisi na univerze opisal kot največjo takšno goljufijo doslej. V njej je obtoženih okoli 50 ljudi iz šestih zveznih držav, skupaj pa so za prevare porabili na milijone dolarjev. Starši so denar v obliki dobrodelnih donacij nakazali neprofitnemu skladu Key Worldwide Foundation Williama Ricka Singerja, ta pa je del denarja porabil za podkupovanje administratorjev in trenerjev športnih ekip na univerzah, ki so priredili rezultate na testih ali izdajali priporočila, kateri od otrok naj bo sprejet na univerzo na osnovi njihovega športnega »delovanja«.

»V osnovi je šlo za dve vrsti goljufije, ki ju je prodajal Singer. Ena je bila goljufanje na testih, druga pa izkoriščanje zvez s trenerji, ki jih je podkupil, da so otroke teh staršev spravili na šolo z lažnimi športnimi priporočili,« je povedal državni tožilec Andrew Lelling in razkril, da je med obtoženimi 33 staršev ter trenerji z različnih ameriških univerz, od Yala in Stanforda do Univerze Južne Kalifornije, Wake Foresta in Georgetowna, ki jih je Singer podkupil, da so priporočili otroke za mesto na univerzi kot obetavne člane športnih ekip, čeprav se niso ukvarjali s športom ali pa so imeli lažna priporočila. »Trenerje sem podkupoval za mesto. In to se je dogajalo zelo pogosto,« je na sodišču krivdo priznal Singer, ki je za drugo vrsto prevare, goljufanje pri pisnem preverjanju znanja, večinoma sodeloval z Markom Riddellom. Ta je teste skrivoma pisal namesto otrok ali zamenjal njihove odgovore s svojimi, to pa mu je uspevalo tako, da je Singer podkupil administratorje, ki so pisanje testa nadzorovali. Starši so za Singerjevo »storitev« plačevali od 15.000 do 75.000 dolarjev, sicer pa so zneski podkupnin lahko znašali tudi po več sto tisočakov.

Univerze, ki so se znašle sredi škandala, se zdaj otepajo odgovornosti in napovedujejo interne preiskave, ameriški mediji pa se čudijo obsegu goljufije, čeprav hkrati ugotavljajo, da pravzaprav ne gre za nobeno presenečenje, saj lahko samo naivni mislijo, da se takšne goljufije med ameriško elito ne dogajajo.