Pred dvema letoma je ljubljanska mestna občina s partnerji zagnala triletni projekt Applause, s katerim so bili uspešni na evropskem razpisu. Projekt, ki ga bodo sodelujoči partnerji končali oktobra 2020, postavlja v ospredje potencial tujerodnih rastlin, ki so, čeprav so škodljive, lahko tudi koristne.

Tako so denimo v sklopu projekta iz invazivne tujerodne rastline japonski dresnik, ki so jo zaposleni v mestni upravi nabrali ob potoku Pržanc, že v prvem letu projekta izdelali papir in iz njega nato promocijski material za Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, kot so stenski koledar, razglednice in družabna igra spomin. Zdaj je partnerjem v projektu uspelo papir izdelati iz še ene invazivne tujerodne rastline – kanadske oziroma orjaške zlate rozge.

Daljši postopek zaradi žilavih vlaken

Kot so sporočili z občine, so na Inštitutu za celulozo in papir, ki je eden od partnerjev projekta Applause, na lastnem pilotnem papirnem stroju uspešno izdelali 350 kilogramov papirja iz mešanice kanadske in orjaške zlate rozge, ki se je tako izkazala za še eno invazivno tujerodno rastlino, ki je primerna za izdelavo papirja.

Papir je v primerjavi s tistim iz japonskega dresnika svetlejši in bolj fine, gladke teksture, so še sporočili z občine, medtem ko je Tea Kapun z inštituta pojasnila, da je postopek  izdelave papirja iz kanadske oziroma orjaške zlate rozge v primerjavi z izdelavo papirja iz japonskega dresnika  potekal nekoliko dlje, saj ima ta invazivna rastlina bolj žilava vlakna. Da so dobili primerno dolžino vlaken za izdelavo papirja, je bil postopek mletja vlaken daljši.

Papir iz japonskega dresnika že leta 2016

Papir iz japonskega dresnika so prvič izdelali leta 2016. Takrat je v sklopu projekta Prijazni sovražnik ekipa arhitektk in oblikovalk iz Re-generacije s pomočjo partnerjev iz približno 1500 kilogramov suhih stebel japonskega dresnika, nabranih v prostovoljnih akcijah, ki so bile del programa zelene prestolnice Evrope 2016, izdelala nekaj več kot 400 kilogramov papirja. Iz njega so nato izdelali beležke in papirnate vrečke. žir