Firence slovijo po marsičem izjemno zanimivem, ne le po galerijah, slikovitem mostu in impozantnih stavbah. Tudi v kulinaričnem smislu je mesto še kako vredno obiska, pa ne le zaradi florentincev. Pan di ramerino se imenuje zelo tipično firenški sladki kruhek iz mlečnega krušnega testa z jajci, rozinami in rožmarinom, ki mu v Firencah narečno pravijo ramerino. Izvira iz srednjega veka, ko so ga začeli peči v obdobju pred veliko nočjo, na veliki četrtek pa je bil zapovedan vsaj v takšni meri, kot so danes pri nas ob pustu krofi. Danes pan di ramerino pečejo in v številnih pekarnah prodajajo vse leto, saj je zaradi svoje izjemne okusnosti in ne pretirane sladkobe močno priljubljen tudi kot samostojni prigrizek za malico. Njegova tipična oblika je okrogel hlebček (kot na sliki), križno zarezan in lepo vzhajan, ki ga pred peko s pomočjo sveže vejice rožmarina dobro premažejo z oljčnim oljem oziroma z jajcem, da je pečen lepe bleščeče barve. Včasih pa iz istega testa oblikujejo štruco, ki jo potem režejo kot kruh. Poleg pa radi postrežejo tudi kaj slanega, denimo kakšen zreli sir. In seveda kakšno boljše vino!
Firenški sladki pan di ramerino
V Firencah zlasti v tem času pečejo slastne pogačice z le na prvi pogled nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo rozin in rožmarina.

Jajčni premaz jim da lep lesk, rozine in rožmarin pa slastno aromo. (Foto: Jul's)