Sodnica Amy Berman Jackson je danes dejala, da Manafort ni državni sovražnik številka ena, a da tudi ni žrtev. Pripomnila je, da lobist med sojenjem ni kazal obžalovanja in da se je večkrat zlagal. Svoj ton pa je Manafort spremenil šele po izreku kazni v Alexandrii prejšnji teden, povzemajo sodnico tuje tiskovne agencije.

Manaforta je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve 2016 na strani Donalda Trumpa, čeprav pa sodelovanja z Rusi za izvolitev Trumpa ni bil obtožen ne v Alexandrii in ne danes v Washingtonu.

V Alexandrii ga je ekipa posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja obtožila skrivanja denarja, ki ga je služil v Ukrajini z delovanjem za ruske interese, pred ameriško davkarijo in bančnih prevar.

Sodnik T.S. Ellis mu je prejšnji teden prisodil 47 mesecev zapora in plačilo 25 milijonov dolarjev odškodnine.

Muellerjevi tožilci so ga prav tako na zveznem sodišču, vendar v Washingtonu, obtožili, da je delal kot lobist za tuje interese, ne da bi se ustrezno registriral. Tudi tu gre za delo za proruske interese v Ukrajini oziroma za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki ga je podpiral ruski predsednik Vladimir Putin.

Potem ko ga je porota v Alexandrii spoznala za krivega, je Manafort privolil v sodelovanje s tožilci in priznal krivdo za obtožbe v Washingtonu. Nato je tožilcem ponovno lagal, zaradi česar je dogovor padel v vodo, tožilstvo pa je zahtevalo najvišjo kazen deset let zapora.

Berman Jacksonova mu je danes izrekla kazen v višini 43 mesecev, ki jo bo prestajal takoj za tisto iz Alexandrie. Sodnica bi sicer lahko izrekla tudi enotno kazen, kar pomeni, da bi Manafort v zaporu skupno preživel manj časa.