Začetek pomladi pomeni tudi začetek Odprte kuhne, ki bo s predpremiero v preddverju Križank in na Trgu francoske revolucije nase spomnila že to soboto. Tam bo kot del European Food Summita potekala izjemoma in se naslednji petek preselila na tradicionalno lokacijo na Pogačarjevem trgu. Drugačna bo tudi kulinarična ponudba, saj bodo na voljo izključno klasične in na novo interpretirane slovenske jedi iz različnih slovenskih regij.

Nekateri vsak petek, drugi nekajkrat na sezono

Kot pravi soustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy, imajo za letošnjo Odprto kuhno trenutno potrjeno sodelovanje s skoraj 70 različnimi ponudniki, pričakujejo pa, da jih bo na koncu okoli 80. Med njimi bodo takšni, ki jih videvamo vsako leto, prvič pa se bodo pridružili Gostilna Grabar, Hotel in restavracija Planinka, Gostišče Barbara, Pivnica Lajbah, Restavracija Evergreen, EK Bistro, El Patrón Tacos & Store, Fermen(s)tation, Pop's Place, Fejst™, TINK superfood café in La Ganache, medtem ko se vračata tudi restavraciji Atelje in Danilo.

»Nekateri ponudniki so v Ljubljani z nami prav vsak petek in se nam pridružijo tudi na gostovanjih po Sloveniji, nekateri se nam pridružijo le nekajkrat na sezono. Tretji redno sodelujejo v Ljubljani, na gostovanja ne gredo, četrti pa sodelujejo le v svojem domačem mestu,« pojasnjuje Kochavy, ki poudarja, da ponudniki hrane prihajajo z vseh koncev Slovenije in da je to za marsikoga od njih zahteven logistični zalogaj. »Vsekakor pa na vseh lokacijah vztrajamo pri raznolikosti ponudbe in skušamo zagotoviti, da obiskovalci na Odprti kuhni lahko pokusijo tako tradicionalne jedi kot sodobne interpretacije slovenske kuhinje, dobrote različnih kuhinj sveta ter vrhunsko pripravljene klasike ulične hrane.«

Dogodek za domačine, nato za turiste

Na Pogačarjevem trgu je po mnenju Kochavyja sicer dovolj prostora, da na posamezen petek sodeluje okoli 50 ponudnikov, v drugih mestih, v katerih bodo gostovali, pa je število sodelujočih odvisno od velikosti lokacije in se običajno giblje od 25 do 30 ponudnikov. Koliko se na Pogačarjevem trgu obrne jedcev, pa Kochavy ne more oceniti, čeprav poudarja, da je kljub povečanemu obisku turistov to še vedno v prvi vrsti dogodek, namenjen Ljubljančankam in Ljubljančanom, ki so tudi njihovi najštevilnejši obiskovalci: »Težko si predstavljam, da bi kateri koli dogodek ali festival lahko preživel, če bi bil namenjen le turistom. Smo pa seveda ponosni, da nas takšni mediji, kot sta The Guardian in BBC, umeščajo med najboljše kulinarične tržnice na svetu in med tiste turistične znamenitosti Ljubljane, ki jih obiskovalci nikakor ne smejo spregledati.«