Ura, ob kateri se bodo protesti pričeli, simbolizira iztekanje časa za ukrepanje. Po tem, ko so združeni v gibanje Mladi za podnebno pravičnost, prejšnji teden napovedali Podnebni štrajk na ljubljanskem Kongresnem trgu, so se podporniki začeli samoniklo organizirati tudi v drugih slovenskih krajih. Zaenkrat so protesti v petek napovedani še v Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ormožu, Slovenskih Konjicah, Ravnah na Koroškem in Kamniku, v ta mesta pa se bodo udeleženci pripeljali tudi iz okoliških krajev. Globalno gledano se bo javnost za podnebje združila v več kot 1300 mestih v skoraj 100 državah širom sveta.

Kot so za Dnevnik pojasnili člani gibanja, so se v nekaterih mestih organizirali dijaki sami, ponekod so k organizaciji protestov prispevala tudi vodstva šol, ponekod pa je šlo le za dovolj veliko željo mlajših ali starejših posameznikov, ki so se v svojem kraju lotili organizacije protesta.

Člani gibanja na shodu v Ljubljani pričakujejo približno tri tisoč udeležencev (na facebooku se do danes zanj zanima nekaj manj kot pet tisoč posameznikov), nekaj sto udeležencev pa na shodih v drugih mestih. Opozarjajo, da ni ključna številka, ampak vztrajanje pri zahtevah, četudi jih izgovarja le nekaj deset ljudi. Obenem opozarjajo, da kljub temu, da so mladi s »podnebnimi štrajki« pričeli sami, to ne pomeni, da odgovornost za prihodnost okolja in družbe same prevzemajo nase oziroma da preostale starostne skupine v podnebni boj niso vključene. »Apeliramo na širšo javnost, da pride in pokaže svojo podporo, z zahtevami pa naslavljamo odločevalce, torej tiste, ki imajo moč, da sprejmejo konkretne ukrepe za resno soočenje s podnebnimi spremembami,« so pojasnili.

Resni smo, ker je resna situacija

Na petkove proteste so danes spomnili tudi s tiskovno konferenco v ljubljanskem lokalu Pritličje, kjer so namesto običajnega odgovarjanja na novinarska vprašanja z molkom uprizorili prihodnost, ki čaka družbo, če bomo o podnebju tudi v prihodnje tako glasno molčali, kot to počnemo do danes. »Izrazi na naših obrazih so bili resni, ker je tudi naš položaj ekstremno resen,« so pojasnili, ko so molče sedeli v sobi, poimenovani »časovna kapsula«. V njej je bilo 40 stopinj Celzija, kar je prisotnim ponudilo uvid v razmere, ki lahko postanejo normala, če odgovorni ne bodo hitro ukrepali.