»Združeno kraljestvo nam mora jasno povedati, kaj želi, preden bi se odločali o morebitni preložitvi brexita,« je dejal Barnier evropskim poslancem. Možnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora po torkovi vnovični zavrnitvi ločitvenega dogovora v britanskem parlamentu še nikoli ni bila tako velika, je opozoril pred drevišnjim glasovanjem britanskih poslancev o možnosti brexita brez dogovora.

Britanska premierka Theresa May je napovedala, da bo glasovala proti tej možnosti in k temu pozvala tudi poslance. Če bo parlament zavrnil tudi to možnost, bodo v četrtek glasovali še o možnosti preložitve brexita, predvidenega čez 16 dni, 29. marca. »Če Velika Britanija še vedno želi zapustiti EU in če to želi narediti na urejen način, potem je sporazum, o katerem smo se leto in pol pogajali z Mayevo, edini možen dogovor. To mora biti povsem jasno,« je ponovno dejal Barnier.

V primeru trdega brexita večina uvoza na Otok brez carin

Velika Britanija bo v primeru izstopa iz Evropske unije brez dogovora carine za 87 odstotkov uvoza znižala na ničelno stopnjo, je danes sporočila britanska vlada. Dodali so, da na meji z Irsko ne bo carinskega nadzora nad dobrinami. »Če odidemo brez dogovora, bomo večino uvoznih carin znižali na ničelno stopnjo, medtem ko bomo dajatve za večino najbolj občutljivih industrij ohranili,« je povedal državni sekretar na britanskem ministrstvu za trgovino George Hollingbery. »Uravnotežen pristop, bo pomagal pri ohranitvi delovnih mest, izognili pa se bomo tudi morebitnim velikim zvišanjem cen, ki bodo najhuje prizadela najrevnejša gospodinjstva,« je poudaril.

Trenutno ni carin na 80 odstotkov uvoza, v primeru brexita brez dogovora pa bo ta odstotek znašal 87 odstotkov. Uvoz iz EU je trenutno v celoti neocarinjen, v primeru izstopa brez dogovora pa bo ta delež znašal 82 odstotkov. V skladu z načrtom za trdi brexit pa iz preostalega dela sveta ne bo carin na 92 odstotkov uvoza, medtem ko ga trenutno ni na 56 odstotkov, navaja britanski BBC.

Nekatere industrije bodo medtem zaščitili. Uvozne dajatve na govedino, svinjino, jagnjetino in perutnino ter nekatere mlečne izdelke bodo tako znižali, a bodo večinoma še vedno v veljavi. Avtomobilski deli medtem ne bodo ocarinjeni, s čimer želijo pomagati proizvajalcem avtomobilov na Otoku, bodo pa veljale dajatve na uvoz že izdelanih avtomobilov. Vlada je napovedala še, da na meji med Irsko in Severno Irsko nad skoraj vsemi dobrinami tudi v primeru brexita brez dogovora ne bo carinskega nadzora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Ta režim je zgolj začasen, saj se zavedamo, da v povezavi s tem pristopom obstajajo določeni izzivi, vključno z nenadzorovanim pretokom dobrin v Združeno kraljestvo in morebitnim izkoriščanjem novega sistema,« je zapisala vlada. Celoten režim bo v primeru brexita brez dogovora veljal 12 mesecev, medtem pa se bodo pogajali o bolj stalnem režimu.

Ta režim ne bo veljal za države, s katerimi ima Velika Britanija sklenjene prostotrgovinske sporazume, in okoli 70 držav v razvoju, ki imajo prednostni dostop do britanskega trga.