Raziskava, katere namene je mednarodnim organizacijam oz. podjetjem pomagati določiti višino plač za tuje zaposlene, temelji na 39 kriterijih. Med drugim v njej ocenjujejo stanovanja, politično stabilnost, kriminal, možnosti za prostočasne dejavnosti, infrastrukturo, zdravstveni, izobraževalni in ekonomski sistem.

Za Dunajem po ocenah Mercerja najboljšo kakovost življenja nudi Zürich, ki mu sledijo München, Vancouver in Auckland. Za njimi so se zvrstili Düsseldorf, Frankfurt, Koebenhavn, Ženeva in Basel, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska prestolnica London je zasedla šele 41. mesto. Pariz se ni odrezal dosti bolje, saj je pristal na 39. mestu. In to kljub temu, da raziskava, ki jo je Mercer opravil med septembrom in novembrom lani ni upoštevala protivladnih protestov rumenih jopičev v Franciji. Sedež evropskih institucij, belgijski Bruselj, je na 28. mestu.

Ljubljana, ki jo župan Zoran Janković razglaša za najlepše mesto na svetu, ni med najvišje uvrščenimi. Je na 74. mestu, ki si ga deli z Dubajem, za njo je na 76. mestu bližnja Budimpešta. Hrvaški Zagreb je na primer 98.

Na vrhu nobenega ameriškega mesta

Na lestvici v oči bode tudi dejstvo, da na njenem vrhu ni nobenega ameriškega mesta. Kot so navedli pri Mercerju, so v letu 2018 vsa ameriška mesta celo nazadovala, z izjemo New Yorka, ki je napredoval na 44. mesto, in to zaradi vztrajnega upadanja ravni kriminala. Sicer je najbolje uvrščeno ameriško mesto San Francisco, ki je na lestvici 34.

Nazadovanje preostalih ameriških mest je predstavnik Mercerja v Franciji Jean-Philippe Sarra pojasnil z vse bolj napetimi gospodarskimi in trgovskimi odnosi ZDA s številnimi državami, tudi zaveznicami. »To pa je najpomembnejši kriterij in torej vodi v splošno nazadovanje ameriških mest na naši lestvici,« je dodal.

V Aziji ima najboljšo kakovost življenja Singapur, ki se je na lestvici vseh ocenjenih mest uvrstil na 25. mesto, sledita mu japonska Tokio in Kobe, ki sta skupaj na 49. mestu. Kitajski Hongkong je 71., južnokorejski Seul pa 77.

Mesta, ki so se znašla na drugi strani lestvici, niso presenečenje. Bagdad je po kakovosti življenja, ki jo ponuja, zadnji, pred njim je prestolnica srednjeafriške republike Bangui, tretja na repu je jemenska Sana.