Civilna iniciativa WeEuropeans je nastala na podlagi odprtega pisma, ki so ga decembra lani podpisale številne vidne osebnosti, od nekdanjih premierjev do nagrajenih pisateljev in drugih, ki jim je mar za prihodnost Evropskega projekta. Februarja letos je na spletni platformi Make.org zaživelo največje civilno, nestrankarsko in nadnacionalno posvetovanje o prihodnosti Evrope do sedaj. Državljani 27 držav so bili v 24 jezikih povabljeni, da se izrečejo glede svojih glavnih zahtev do Evropske unije, kot odgovor na vprašanje »Kako lahko konkretno preoblikujemo Evropo?«. Rezultati kažejo, da se Evropejci še kako zanimajo za Evropsko unijo. Projekt je dosegel 34 milijonov ljudi, od katerih jih je 1,5 milijona podalo konkretne predloge za izboljšanje EU oz. volilo za svoje najljubše. Trenutno je znanih deset najbolj podprtih predlogov po državi, za katere lahko vsak voli še do 15. marca. Deset najbolj podprtih predlogov na evropski ravni bo 22. marca predstavljenih na posebnem kongresu WeEuropeans v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Skrb za okolje v vrhu, o migracijah skoraj nič

Analiza najbolj priljubljenih predlogov po državah kaže, da je glavna skrb Evropejcev okolje. Predlogi v zvezi z zajezitvijo podnebnih sprememb preko boljšega ravnanja z odpadki, prepovedjo plastike in glifosata ter vzpodbujanjem lokalne pridelave hrane so v samem vrhu. Državljani prav tu najbolj računajo na odločno ravnanje EU. Sledijo davčni predlogi: poštena obdavčitev korporacij, harmonizacija davkov med državami in preprečevanje davčnih oaz. Prisotni so tudi predlogi glede financiranja izobrazbe in raziskovanja, ter vzpodbujanja socialnih politik. Na drugi strani pa presenetljivo migracije ne predstavljajo pomembnega deleža predlogov, saj jih med 270 najbolj priljubljenimi predlogi (deset na državo) o migracijah govori le štiri odstotke. Vseeno pa je zaznati razliko med starimi in novimi članicami EU, pri slednjih so socialne teme bolj v ospredju kot okoljske. V Sloveniji so tako med desetimi glavnimi predlogi boj proti revščini, skrb za ljudi s posebnimi potrebami, dvig plač delavcev za spodobno življenje in osnovno zdravstveno zavarovanje v celotni EU, medtem ko se okolja neposredno ne dotika niti eden.

Guy Verhofstadt potrdil prisotnost, od Slovencev še nihče

Deset predlogov s skupno največ glasovi bo zbranih v tako imenovan Program državljanov, ki bo predan predsedniku Evropskega parlamenta in predstavljen političnim voditeljem na kongresu 22. marca v Bruslju. Namen je, da se bodočim evropskim poslancem sporoči glavne prioritete državljanov, in spremlja njihove pozicije glede izraženih prioritet v času predvolilne kampanje in kasnejšega delovanja v parlamentu. Udeležbo na dogodku je potrdilo že kar nekaj vodilnih osebnosti evropske politike, vključno z vidnim evropskim poslancem in vodjo politične skupine ALDE Guyem Verhofstadtom. Prisotne bodo tudi vse ostale evropske politične skupine kot del njihove tekme za poslanska mesta na prihajajočih volitvah med 23. in 26. majem, ki bodo po pričakovanjih dodobra pretresle evropsko politično pokrajino. Od slovenskih visokih predstavnikov ni svoje udeležbe potrdil še nihče.