Primer zdravstvene kartoteke nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, v katero je konec leta 2017, ko je morala na urgenco, nepooblaščeno vpogledalo najmanj 16 uslužbencev Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je po poročanju portala očitno le vrh ledene gore tovrstne prakse v slovenskem zdravstvu.

Kot so za Siol glede treh lanskih nadzorov pojasnili v UKC, sta bila dva primera na pediatrični kliniki, eden pa na ginekološki. V enem primeru je postopek uvedla informacijska pooblaščenka, v drugem se je pojavil sum zlorabe identitete, v tretjem pa so osebni podatki nepooblaščeno prišli do drugega izvajalca zdravstvenih storitev.

V Splošni bolnišnici Celje so v torek za portal potrdili, da so pri rutinskem nadzoru spoštovanja dostopnih pravic v zbirke zdravstvenih osebnih podatkov bolnikov ugotovili sum nepooblaščenih vpogledov v zdravstveno dokumentacijo posameznih vodstvenih delavcev. »Obstaja sum, da je 27 zaposlenih nedovoljeno vpogledovalo v občutljive osebne podatke vodstvenih delavcev,« so pojasnili.

Več zaposlenih naj bi brskalo po podatkih kandidatke za položaj direktorice

Po informacijah portala gre za primere iz prve polovice lanskega leta. Takrat naj bi več zaposlenih brez pooblastil brskalo po podatkih takrat še kandidatke za položaj direktorice Margarete Guček Zakošek, pa tudi predsednice sveta zavoda celjske bolnišnice, ki je odločal o imenovanju, Barbare Tiselj.

Poleg samoprijave Informacijskemu pooblaščencu je bolnišnica uvedla delovnopravne postopke, ki so se v enem primeru končali z izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, pet oseb pa je prejelo opozorila pred odpovedjo, so pojasnili v celjski bolnišnici.

Znova so preverili tudi sisteme varovanja osebnih podatkov in medicinske dokumentacije, za zaposlene, ki se pri svojem delu srečujejo s podatki iz medicinske dokumentacije, pa organizirali izobraževanja. Kot so neuradno izvedeli, so bili nepooblaščeni vpogledi v zadnjih letih v celjski bolnišnici precej razširjena praksa.

Tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje so potrdili, da so zaradi suma nepooblaščenih vpogledov v podatke o bolnikih uvedli notranjo preiskavo. »Ne moremo še potrditi, da so se nepooblaščeni vpogledi dogajali, ker postopki preverjanja še trajajo,« je pojasnila direktorica Romana Martinčič.

Med primeri, ki jih preiskujejo, je po informacijah portala tudi kartoteka člana družine ministra za zdravje v odstopu Sama Fakina, a podrobnosti v Trbovljah niso razkrili. »Obstaja sum nepooblaščenega vpogleda v zdravstveno kartoteko družinskega člana enega od ministrov v aktualni vladi, a postopki še niso končani,« so sporočili iz trboveljske bolnišnice. Zaradi tega v tem ali drugih primerih še niso izrekli sankcij.

Nekdanja ministrica Kolar Celarčeva je potrdila navedbe o vpogledih in pojasnila, da je od UKC dobila seznam oseb, ki so vpogledovale v njeno kartoteko. Poleg tega je prijavo v zadevi že v začetku lanskega leta poslala tudi uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. V UKC naj bi zaposlenim, ki so vpogledovali v kartoteko nekdanje ministrice, izrekli opomin. Kot je za STA pojasnila Prelesnikova, pa postopek informacijskega pooblaščenca še ni zaključen.