Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, je na demonstracijah dejal, da bo kmalu sedel v predsedniški palači Miraflores. »Potrebujemo pisarne za delo in zelo kmalu, ko bomo imeli oborožene sile povsem na naši strani, bomo šli poiskat mojo pisarno v Miraflores,« je po poročanju tiskovne agencije AFP samozavestno izjavil 35-letni predsednik narodne skupščine.

Proteste je sklical zaradi sedaj že skoraj teden dni trajajočega izpada elektrike po večini države, ki je krepko poslabšal že tako katastrofalno stanje v državi. Protestniki so nosili transparente proti Maduru, tolkli po posodah in razlagali novinarjem, da jim je enostavno dovolj kaosa in si želijo nove vlade.

Guaido za izpad elektrike krivi nesposoben režim Madura, ta pa trdi, da gre za zaroto ZDA. Varnostne sile so sodelovanja v zaroti proti elektriki obtožile tudi novinarja z dvojim venezuelskim in španskim državljanstvom Lusa Carlosa Diaza in ga v ponedeljek aretirale. Po mednarodnem protestu, med drugim tudi visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ga je režim v torek zvečer izpustil.

Državno tožilstvo je zaradi izpada elektrike uvedlo preiskavo tudi proti Guaidoju, ker je menda izjavil, da se bo tema končala in elektrika vrnila, ko Madura ne bo več na oblasti. To naj bi bilo jasno znamenje, da je del zarote ZDA, ki so v torek začele umikati še svoje zadnje diplomate iz Venezuele.