Ta izraz je Trump skoval nedavno in ga občasno vrže na twitter, ko se spomni kakšne od preiskav. Nadlegovanega se počuti od posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki preiskuje, kako so mu Rusi pomagali do volilne zmage, potem tudi od kongresnih demokratov, ki sprožajo preiskave, in sedaj tudi od domačega New Yorka.

Newyorško tožilstvo oziroma pravosodno ministrstvo je preiskavo uvedlo na podlagi zaslišanj nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, ki je kongresu predal številno dokumentacijo povezano s poslovanjem Trumpa in njegove organizacije.

Jamesova je med drugim izdala pozive za predajo dokumentov bankama Deutsche Bank in Investors Bank okrog štirih velikih propadlih Trumpovih nepremičninskih projektov in propadlega poskusa nakupa ekipe ameriške poklicne nogometne lige Buffalo Bills leta 2014.

Cohen je kongresu med drugim povedal, da je Trump pogosto prikazoval lažno stanje svojega premoženja. Davkariji je prijavljal manj, ko pa je skušal kupiti nogometno ekipo, pa je Deutsche Bank prikazal veliko več.

Trump je v torek tvitnil, da sta država New York in njen guverner Andrew Cuomo sedaj ponosna člana skupine »predsedniških nadlegovalcev«. Dodal je, da ni čudno, da ljudje v rekordnem številu zapuščajo državo New York in da se lov na čarovnice nadaljuje. Na čem sloni izjava o množičnem zapuščanju New Yorka, ni jasno, Cuomov urad pa se na obtožbe ni nemudoma odzval.

Jamesova, ki že nekaj časa preiskuje delovanje Trumpove dobrodelne organizacije, od bank zahteva med drugim tudi dokumente okrog posojil oziroma hipotek v zvezi s Trumpovim hotelom v Washingtonu, stolpnicami v Chicagu in New Yorku ter igrišču za golf blizu Miamija.

Papirje od Deutsche Bank zahtevajo tudi različni kongresni odbori, banka pa sodeluje z vsemi pozivi. Deutsche bank je ena od redkih, če ne edina, ki je bila pripravljena dajati posojila za Trumpove projekte, potem ko so druge zaradi njegovih stečajev zbežale stran.

Trumpovi kritiki trdijo, da je šlo v bistvu za ruski denar. Opozarjajo na domnevno izjavo Trumpovega sina Erica iz leta 2014, da Trumpova organizacija ne potrebuje denarja od ameriških bank, ker ga dobi več kot dovolj iz Rusije. Eric Trump to izjavo zanika.