Pireneji bodo od danes do nedelje gostili zadnje tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju v sezoni 2018/19. V Andoro se je uvrstilo najboljših 25 tekmovalcev v vsaki disciplini, pravico nastopa pa imajo tudi mladinski svetovni prvaki in smučarji, ki so v svetovnem pokalu zbrali vsaj 500 točk. Pravila velevajo, da se poškodovanih tekmovalcev ne nadomešča. Točke svetovnega pokala bo v nasprotju z drugimi tekmami dobilo le po najboljših 15 v posamezni disciplini.

Vozovnico za Soldeu si je zagotovilo šest slovenskih alpskih smučarjev, brez poškodbe pa bi bil član elitne smukaške petindvajseterice bržčas tudi Martin Čater. Ker je poškodovana tudi Ilka Štuhec, bo v Andori tekmovalo pet Slovencev. Nastopili bodo v petih disciplinah. Edina bo v dveh disciplinah tekmovala Meta Hrovat, in sicer slalomu in veleslalomu, Klemen Kosi in Boštjan Kline bosta nastopila na superveleslalomu, Žan Kranjec na veleslalomu, Štefan Hadalin pa na slalomu. Če se ne bi poškodovala Ilka Štuhec in Martin Čater, bi Slovenija lahko imela svojega predstavnika v vseh osmih konkurencah.

Poleg osmih kristalnih globusov bodo organizatorji podelili dva velika kristalna globusa, ki sta v zadnjih sezonah rezervirana za Marcela Hirscherja in Mikaelo Shiffrin. Avstrijec in Američanka sta si skupno zmago zagotovila že pred finalom, tako da bosta na zadnjih tekmah sezone lahko bolj sproščena. Od osmih posamičnih uvrstitev si je skupno zmago v slalomu in veleslalomu že zagotovil Hirscher, pri ženskah pa je edina lovorika oddana v slalomu, kjer je Mikaela Shiffrin na enajstih preizkušnjah zbrala kar 1060 točk.

Trenutno najboljši alpski smučarki na svetu kaže dobro, da bo v tej sezoni osvojila globuse v vseh disciplinah, v katerih je tekmovala. V veleslalomu ima namreč 97 točk prednosti pred Slovakinjo Petro Vlhovo, v superveleslalomu pa 32 pred Tino Weirather iz Liechtensteina. Zgolj senzacija bi lahko pri ženskah preprečila, da Avstrijka Nicole Schmidhofer ne bi ohranila 90 točk prednosti pred rojakinjo Ramono Siebenhofer.

Zdi se, da je tudi 80 točk prednosti Švicarja Beata Feuza varnih pred najbližjim zasledovalcem Dominikom Parisom. Italijanu bolje kaže v superveleslalomski razvrstitvi, kjer ima pred jutrišnjo preizkušnjo pred Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem 46 točk naskoka.

Mikaela Shiffrin ne bo postavila absolutnega rekorda po številu osvojenih točk svetovnega pokala. Na večni lestvici bo z 2414 iz sezone 2012/13 ostala na vrhu Tina Maze. Američanka je v minuli sezoni presegla Slovenko po številu osvojenih točk na preizkušnjah, na katerih je tekmovala. Mikaela Shiffrin je namreč v prejšnji sezoni na vsaki tekmi v povprečju dobila po 71 točk, rekord pa bo po tej sezoni še izboljšala. Tina Maze je v svoji najuspešnejši sezoni v povprečju na tekmi osvojila po 68 točk.