Na HBO se bo 15. aprila začela zadnja sezona Igre prestolov. Kako velika so pričakovanja gledalcev, med drugim dokazuje ogled zadnjega napovednika za osmo sezono serije, ki je minuli teden v prvih 24 urah na youtubu, facebooku in twitterju dosegel 81 milijonov ogledov. Napovednik za prejšnjo sezono je imel v prvih 24 urah 20 milijonov ogledov manj, nova sezona pa bo zagotovo presegla tudi rekord serije v gledanosti zadnje epizode posamezne sezone. Finale sedme sezone si je ogledalo 12 milijonov ljudi, s čimer je ta postala najbolj gledana epizoda vseh časov, kakšna bo številka ob koncu osme sezone, pa je težko predvideti.

Igra prestolov je tudi sicer polna rekordov. V določenem obdobju je imela največjo gledanost, največji proračun, največ piratskih ogledov, dobila je največ emmyjev, več kot katera koli druga serija pa je prinesla tudi turizmu v krajih, kjer so Igro prestolov snemali.

Kdo bi lahko preživel

HBO je med snemanjem zadnje sezone skoraj paranoično čuval scenarij, o čemer so za medije govorili tudi igralci, zato oboževalci serije in mediji o razpletu lahko samo ugibajo, je pa na to temo nastala tudi študija, ki je bila objavljena v reviji Injury Epidemiology. Tam so se razpisali o smrtnih primerih v seriji in našteli, da jih je od 330 likov v sedmih sezonah umrla več kot polovica – 186, 14-odstotna možnost za njihovo smrt pa je obstajala že v prvi uri.

Ugotovili so tudi, da je manjša verjetnost, da bo umrla ženska modre krvi, ki ni tako zvesta in se v seriji ne pojavlja nenehno, prej pa bodo umrli moški nižjega rodu, ki so zvesti in se pojavljajo pogosto. To pomeni, da ima veliko možnost za preživetje Cersei Lanister, čeprav naj bi ji prerokba v knjigah (ne pa tudi v TV-seriji) napovedala, da jo bo zadavil mlajši brat, dobro menda kaže tudi Sansi in Aryi Stark.

Serija odstopa od knjig

Da bi vedeli, kdo bo zares preživel in sedel na prestol, bo treba počakati na konec maja, ko se bo iztekel zadnji, šesti del. Televizija je namreč prehitela Georgea R. R. Martina, ki mora napisati še dve knjigi iz sage, po kateri je posneta serija, in sicer Vetrove zime (Winds of Winter), ki jih piše že osem let, in Sanje o pomladi (A Dream of Spring). O tem, da bosta knjigi napisani šele po koncu serije, pa ima različne občutke. »Seveda bi si želel knjige končati prej, da me serija ne bi prehitela. Nikoli nisem pričakoval tega,« je izjavil za Entertainment Weekly in priznal, da niti ni prebral scenarija za zadnjo sezono, prav tako ni obiskal snemanja.

»Vem za nekatere stvari. So si pa izmislili veliko manjših likov in zgodb ter me seveda prehiteli že pred leti, tako da bi bile med enim in drugim lahko pomembne razlike.« Kakšne, ni znano, se je pa Martin, ki je nekje do polovice serije oziroma do pete sezone redno sodeloval pri snemanju serije, vsaj nekako uskladil s scenaristoma serije Davidom Benioffom in Danom Weissom, ko je postalo jasno, da zadnjih dveh knjig še ne bo tako hitro. Takrat je scenaristični ekipi povedal, kako si je zamislil nadaljevanje serije, a je bilo jasno, da se ta oddaljuje od literarne predloge. In če je prej obstajal strah, da bodo knjige kvarile presenečenja na malih zaslonih, zdaj obstaja strah, da bo televizija ukradla šov zadnjima dvema knjigama. A razlike med eno in drugo obliko Igre prestolov bodo, tako da nekaj presenečenj vendarle bo.

Zdaj je znano tudi, kako dolge bodo posamezne epizode zadnje sezone, ki so jo tudi sicer snemali dlje kot prejšnje sezone. Prva epizoda bo dolga 54 minut, druga 58, preostale štiri pa bodo imele okoli 80 minut, kar je skoraj ura in pol na epizodo.